Föräldrarna ifrågasätter rektorns lämplighet i sin anmälan till BEO. Bilden är ett montage.

Föräldrarna ifrågasätter rektorns lämplighet i sin anmälan till BEO. Bilden är ett montage. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/BEO

Tumult på skola: Föräldrar anmäler att rektor förde ut elever med våld

Rektorns lämplighet som skolledare ifrågasätts

SKURUP. En rektor för en skola i Skurups kommun har anmälts till Barn- och elevombudsmannen för kränkande behandling. Enligt anmälan ska rektorn bland annat sagt håll käften till eleverna och fört ut dem ur ett klassrum med våld.

Det var i samband med en samling vid terminsstarten som flera elever uppträdde så störande att samlingen fick avbrytas. Dagen efter ska rektorn ha initierat en ny samling, med skillnaden att de elever som dagen innan uppträtt störande pekades ut och förflyttades till ett enskilt rum.

Enligt den anmälan om kränkande behandling och våldsamt beteende som i mitten av september inkom till barn- och elevombudsmannen BEO, ska situationen i den enskilda rummet snabbt spårat ur. Istället för att åter avbryta samlingen och föra enskilda samtal med eleverna ska rektorn reagerat med att enligt föräldrarnas utsago "totalt tappa fattningen". Rektorn ska bland annat ha slagit näven i bordet och skrikit håll käften. Situationen eskalerade slutligen i att rektorn handgripligen med fysiskt våld förde ut elever ur rummet, något som bekräftats av annan närvarande personal.

Föräldrarna skriver i sin anmälan att de efter händelsen inte fick någon återkoppling eller förklaring om det inträffade, vilket fick dem att vända sig till elevhälsan.

Först därefter får föräldrarna och även skolchefen Anders Grundberg ett mejl där rektorn själv beskriver det inträffade. I samma mejl framför rektorn också en rad anklagelser mot eleverna om hur de systematiskt går in för att sabotera såväl lektioner som skolans interiör.

Föräldrarna ifrågasätter nu rektorns lämplighet som rektor och skolledare.

Publicerad 19 September 2019 12:00