Jägaren är ångerfull och erkänner gärningen.

Jägaren är ångerfull och erkänner gärningen. Foto: Adobe Stock.

Jägare sköt för tidigt – träffade kamrat med hagel

Mannen fick föras till akuten

TOMELILLA.

En man i 30-årsåldern åtalas nu vid Ystad tingsrätt. Vid en rådjursjakt ska han ha skjutit sin kamrat med ett hagelgevär. Den andra mannen träffades med hagel i underkroppen och kräver nu ersättning.

Av
André Kvist

Det var på nyårsafton i fjol som de båda männen vad med i en rådjursjakt utanför Skåne-Tranås. Ett antal av jägarna gick i bredd i en så kallad drevkedja med cirka 20 meters mellanrum när ett rådjur kom springande framför gruppen.

Rådjuret passerade mellan två av jägarna i kedjan när mannen i 30-årsåldern lyfte hagelbössan och avfyrade två skott i snabb följd. Detta trots att det fanns en annan jägare i samma riktning. Enligt reglerna hade djuret inte passerat drevkedjan och det var då inte aktuellt att försöka fälla det.

Resultatet blev att jaktkamraten träffades av hagel i låren och skenbenen. Jaktlaget fick snabbt föra den sårade kamraten till sjukhus men som tur var hade inga större blodkärl träffats. Ett dussin hagel fick vårdpersonal plocka ut och rehabilitering tog månader.

Jaktkamraten skadades i benen av haglet.

Jaktkamraten skadades i benen av haglet. Foto: Polisen.

Jägaren som sköt åtalas nu vid Ystad tingsrätt för vållande till kroppsskada då han oaktsamt skjutit utan att beakta faran för andra människor. Han ska ha uteslutits ur jaktlaget och berättar i förhör att han är ledsen över det som inträffade.

Den skadade mannen yrkar på skadestånd på 10 000 kronor för sveda, värk och förstörda kläder. Den åtalade har erkänt brott.

Publicerad 19 September 2019 15:24