För närvarande flaggar kommunhuset i Skurup endast med kommunflagga, svensk flagga och skånsk flagga. Nu finns ett förslag om att köpa in en regnbågsflagga.

För närvarande flaggar kommunhuset i Skurup endast med kommunflagga, svensk flagga och skånsk flagga. Nu finns ett förslag om att köpa in en regnbågsflagga. Foto: Emma Brännman/Adobe Stock

Efterlyser regnbågsflagga – kommunstyrelsens ordförande vill inte ta ställning än

Bohman (L): "Viktigt att verka för ett öppet samhälle"

SKURUP.

Köp in en regnbågsflagga och hissa den vid särskilda tillfällen, det tycker Liberalerna att Skurups kommun bör göra. Kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M) vill inte ta ställning innan förslaget har utretts.

Av
Emma Brännman

Liberalerna i Skurup lämnade nyligen in ett motion om att flagga med regnbågsflaggan. De vill att Skurups kommun köper in en regnbågsflagga och flaggar med den på särskilda dagar och i samband med att det anordnas Pridefestival i närliggande kommuner, eller lokalt.

– Flaggan symboliserar öppenhet och tolerans och det tycker vi att vi behöver i samhället. Alla är vi olika och det är viktigt att lyfta fram. För oss är flaggan också en symbol för mänskliga rättigheter, säger Jeanette Bohman (L).

Det är med tanke på den senaste tidens diskussioner om regnbågsflaggan i Sölvesborgs kommun som partiet nu lyfter ämnet.

– För bara 40 år sedan var homosexualitet klassat som en sjukdom. När man pratar om att förbjuda flaggning med regnbågsflaggan, som i Sölvesborg till exempel, så tycker vi att det bli ännu viktigare att visa var vi står och att verka för ett öppet samhälle. Skurup har inget beslut taget om regnbågsflaggan så med den här motionen vill vi öppna för en diskussion, säger Jeanette Bohman.

För närvarande används tre olika flaggor av Skurups kommun, enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M).

– Kommunen flaggar i dag med kommunflagga, skånsk flagga och svensk flagga, utifrån svenska flaggregler och flagglagen. Jag har svårt att tro att kommunen äger andra flaggor än de som används, men vet inte.

Vad tycker du om förslaget?

– Precis som alla andra motioner kommer denna att beredas och belysas innan politiken tar slutlig ställning. Kommunens opolitiska ställning, objektivitet och opartiskhet i förhållande till olika organisationer ska dock aldrig kunna ifrågasättas, menar Johan Bolinder.

Publicerad 19 September 2019 07:00