Nya rådhuset i Ystad.

Nya rådhuset i Ystad. Foto: André Kvist.

Ystad har störst underskott i Skåne

30 miljoner minus slår mot elever

YSTAD.

Flera skånska kommuner förväntas få miljonunderskott och värst är det i Ystad. Med 30 miljoner kronor minus har man infört sparkrav men detta kommer slå hårt mot elever, menar Lärarfacket. "Vi kunde inte förutse överenskommelsen", säger Cecilia Magnusson Svärd (S).

Av
André Kvist

Åtta skånska kommuner har just nu ett underskott, rapporter SVT Nyheter Skåne. I Simrishamn och Osby ligger man på - 7,4 miljoner, Landskrona har det något värre ställt med -8 miljoner och Lund har närmare -12 miljoner kronor.

Men värst situation är det i Ystad, skriver SVT. Här är prognosen att det kommer bli ett underskott på 30 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämnden ska spara in två procent och fått order om återhållsamhet. Men det finns stora risker med att spara in på utbildning, menar Lärarfacket.

– Kvaliteten i utbildningen sjunker. Det blir större grupper och klasser, elever med särskilda behov kan tillfälligt förlora stödet när elevassistenten måste vikariera som lärare. Det är helt ohållbart i längden, säger Rebecca Holm, ordförande i Lärarfacket till tv-kanalen.

Socialdemokraternas starke kvinna, Cecilia Magnusson Svärd, menar att fler flyttat till Ystad än väntat, äldres behov har ökat och samtidigt ska unga få sin skolgång. Men det största bekymret är att det statliga stödet försvann, något man inte förutsåg.

– Vi kunde inte förutse överenskommelsen i december om statsbudgeten mellan Kristdemokraterna och Moderaterna. Det var då det hände, säger hon.

Målet framåt är att så småningom vända underskottet. Återhållsamhet med vikarier och inköp är beskedet från den politiska ledningen. Det kan även bli tal om skattehöjningar.

Publicerad 11 September 2019 08:49