Miljöchef Carina Barthel ser att förstärkningen av alkoholenheten skulle göra verksamheten mindre sårbar och bättre lämpad att utföra flera ärenden samtidigt.

Miljöchef Carina Barthel ser att förstärkningen av alkoholenheten skulle göra verksamheten mindre sårbar och bättre lämpad att utföra flera ärenden samtidigt. Foto: Mostphotos & Pressbild.

Miljöchefen om den nya enheten: "Blir effektivare"

Kommunerna tar slutgiltiga beslut i höst

SYDOST.

I början av nästa år är det tänkt att kommunernas gemensamma alkoholenhet ska flyttas över till Miljöförbundet. De olika kommunstyrelserna har tagit första steget, slutgiltigt besked väntas under hösten. Miljöchef Carina Barthel ser endast positiva effekter av att samla allt under samma tak. "Det är en väldig fördel", säger hon.

Av
André Kvist

Sedan 2012 har kommunerna Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Ystad haft en gemensam alkoholenhet belägen i Tomelilla. Efter diskussioner har man kommit fram till ett förslag om att flytta enheten till Ystad-Österlenregionens Miljöförbund.

Tanken är att 2,5 inspektörstjänster ska flyttas över till miljöförbundet. Då blir det inget remissförfarande eftersom hälsoskydd, livsmedel och alkohol ingår under samma organisation. Med tanke på den nya tobakslagen som ifördes den 1 juli i år blir det också smidigare att slå två flugor i en smäll.

– Vi gör detta för att bli effektivare. Istället för att träffa livsmedelsinspektörer och alkoholhandläggare på olika platser så räcker det med ett besök för att klara av samtliga ärenden, säger miljöchef Carina Barthel.

Kommunstyrelserna i de olika kommunerna har tagit del av förslaget och i Ystad och Simrishamn har det gått igenom. Under hösten kommer kommunfullmäktige i samtliga kommuner att tycka till och om allt går vägen ska förändringarna vara på plats den 1 januari 2020.

– Jag ser att vi får samma diariesystem och kommer ifrån att skicka remisser till alkoholenheten, det underlättar för alla. Sedan får vi se över taxan. För alkohol betalar man en årlig summa och vad man säljer, har man inte riktiga och fullständiga papper, alltså inte rent mjöl i påsen så ska man debiteras en högre taxa.

Gör oss mindre sårbara

Inom kort ska kanslicheferna träffas med miljöchefen och man kommer då se över reglementet och förbundsordningen. Samtidigt som förbundet börjat förberedda sig så ligger det på kommunerna att ta beslut.

Eftersom Sjöbo kommun inte är medlem i förbundet så är det här finansieringsfrågan blir knepig. Valet stod mellan att sänka taxorna eller minska medlemsavgifterna för kommunerna. Det som föreslås är att Sjöbo betalar 138 000 kronor med ett nytt avtal och de övriga kommunerna får betala mindre avgift. Totalt väntas enheten kosta drygt 1,1 miljoner kronor om året plus en engångssumma på 300 000 kronor vid själva uppstarten.

– Vi får en förstärkning och min tanke är att flytta personal mellan livsmedel och alkohol. Då kan vi täcka upp för varandra och inte var så sårbara, men det är en senare fråga. Med detta kan vi koncentrera oss på näringsidkarens fulla behov och det är en väldig fördel, säger Carina Barthel.

Publicerad 11 September 2019 09:28