Tack vare en uppmärksam medborgare kunde polisen få fast den grovt påverkade mannen.

Tack vare en uppmärksam medborgare kunde polisen få fast den grovt påverkade mannen. Foto: Mostphotos.

Efter livsfarliga bilfärden – döms till fängelse

Var påverkad av flera substanser som kokain och tramadol

TOMELILLA.

En man åkte fast med fem olika narkotikaklassade substanser i kroppen medan han körde bil, dessutom saknade han körkort. Ystad tingsrätt dömer nu mannen till fängelse.

Av
André Kvist

Det var i augusti i fjol som den 29-åriga mannen körde en personbil. I bilen fanns även en kvinna. En annan man körde in på en väg strax bakom den första och lade omedelbart märke till hur bilen vinglade fram längs vägbanan. Flera gånger var bilisten på gränsen att köra ner i diket och vid ett tillfälle var en frontalkollision med en mötande bil väldigt nära.

"Det var inte många stunder Bilen framfördes rakt, utan till 90 procent framfördes den vingligt. Han trodde inte att Bilen skulle komma hel hem, utan trodde ett flertal gånger att den skulle köra av vägen", står det i domen om vittnets redogörelse.

Privatpersonen följde efter bilisten och kontaktade polis. När polisen sedan kom till angiven adress hade den vingliga bilen stannat vid en bostad. Omedelbart uppfattades att en man var påtagligt påverkad.

Efter analys visade det sig att mannen använt tramadol, klonazepam, diazepam, kokain och cannabis. Man fann även ett fåtal tabletter och att mannen saknade körkort.

Tingsrätten i Ystad har nu tagit ställning till åklagaren yrkande på fyra brottspunkter. Man finner att bilen framförts mycket trafikfarligt i drygt två mil. Den 29-åriga mannen har tidigare dömts för liknande narkotikabrott. Rätten anser att med tanke på det allvarliga rattfylleribrottet är fängelse det enda tänkbara straffet, två månaders fängelse döms mannen till.

Publicerad 10 September 2019 14:37