Peter Hansen tar till trumpeten medan Philip Liedberg dricker (lätt)-öl ur det karakteristiska stopet. I sann anda är de trationsenligt klädda under hela Oktoberfest.

Peter Hansen tar till trumpeten medan Philip Liedberg dricker (lätt)-öl ur det karakteristiska stopet. I sann anda är de trationsenligt klädda under hela Oktoberfest. Foto: André Kvist.

Bayersk folkfest fyller 200 år – firas i Ystad

"Stämningen är det bästa!"

YSTAD.

Oktoberfest har på senare år blivit en stor högtid runt om i Sverige. För fjärde året i rad firar man i Ystad med 20-mannaband, mat och tävlingar.

Av
André Kvist

När Bayerns blivande kung Ludvig I skulle gifta sig med Therese av Sachsen-Hildburghausen 1810 anordnades en stor fest och hästkapplöpning. Firandet blev så populärt att 1819 tog München över ansvaret och beslöt att tillställningen skulle ske årligen. På så vis var oktoberfest fött.

– Det hade vi inte en aning om! säger arrangörerna om jubileet.

Nu har det gått 200 år sedan tyskarna började med sina tävlingar och celebrerande. Även om det oftast förknippas med öl så tillkom inte brygden i firandet förrän 1880. I Mûnchen är det en jättefest med över 100 000 deltagare varje år.

I Ystad har man i fyra år i rad firat Oktoberfest. I fjol flyttade Öja FF samarbetet med Philip Liedberg till hans Öja krog, vilket visade sig vara ett lyckat drag.

– Lördagen i fjol fick vi inte in enda person till, det var kölista och fullt hus!, säger Liedberg.

Helgen den 4 och 5 oktober är det dags igen. Mat och dryck är givet förstås. Till det tillkommer musik från 20-mannabandet Rupert Knödl & Seine GulaschBarone, samt The Fudge och Dj Helmut.

– Det blir rejält med bumpa-bumpa och musik hela kvällen. Samtidigt vill vi göra lite mer!

När Oktoberfest firar 200 år så är det givet att Ystad ska slå på stort med 20-mannaorkester, tycker arrangörerna.

När Oktoberfest firar 200 år så är det givet att Ystad ska slå på stort med 20-mannaorkester, tycker arrangörerna. Foto: André Kvist.

Festen har också en hel del tävlingar. Den mest prestigefyllda är förstås bästa utklädnad. Drygt 30-40 procent av gästerna klär upp sig och det verkar bara bli mer populärt. Man kan även pröva på tivolisläggan och spikslagning

– Trenden är fler och fler klär upp sig med dirndl och lederhosen, givetvis den viktiga tyrolerhatten också. Det har blivit något av en grej, säger Peter Hansen.

– Stämningen är det bästa och just att vi har besökare från 25 till 75 år är fantastiskt. Det är en riktigt bra stämning och drag hela kvällen, tillägger Philip Liedberg.

Vad tänker ni om framtiden, ska ni flytta in festen till stan?

– Det är lite tufft med tillstånd och sådant men blir det riktigt populärt så kan vi flytta oss och sätta upp ett rejält oktoberfest-tält. Samtidigt är det mycket man måste bygga upp och få till, nackdelen är att Öja krog ligger lite utanför men samtidigt är Ystadborna vana vid det och här finns allt färdigt. Vi kör på så här så länge.

Oktoberfest börjar klockan 19 och pågår till 01 både fredag och lördag.

Publicerad 10 September 2019 06:00