Ett par skor med efterlysning från manifestationen i Skurup.

Ett par skor med efterlysning från manifestationen i Skurup. Foto: Privat

Skomanifestation kräver stopp för utvisningar: "Folk har behov av att visa sin frustration"

"Vi är väldigt oförstående till att man skickar tillbaka välintegrerade människor"

SKURUP.

På måndagsmorgonen kunde både pendlare och politiker bevittna en sko-manifestation i Skurup, med syfte att belysa Sveriges tvångsdeportationer till Afghanistan. Det som började som en liten, lokal grej fick snabbt stor spridning över landet.

Av
Emma Brännman

Den 7–12 september pågår flertalet protestaktioner på olika platser i Sverige under namnet "Har du sett Ali?". Syftet är att uppmärksamma Sveriges tvångsdeportationer till Afghanistan. Aktionen startades i förra veckan av tre personer från Skurup och sedan växte engagemanget snabbt med hjälp av sociala medier.

Alla som deltar i manifestationen har fått bidra med ett eller flera par skor. Varje skopar symboliserar en person och vid skorna finns en lapp med en efterlysning av den förlorade vännen eller familjemedlemmen. På morgonen den 9 september placerades skor ut på stationen i Skurup. Skorna flyttades sedan till gågatan utanför kommunhuset som en direkt uppmaning till de lokala politikerna att göra påtryckningar uppåt.

– Den 10 september, samma dag som riksdagen samlas till ett nytt verksamhetsår, planeras en massdeportation av fler än 80 människor till kriget i Afghanistan. Vi tycker det är viktigt att uppmärksamma alla människor, i olika åldrar, som kommit hit och trott att de tagit sig bort från kriget, och nu skickas tillbaka. Vi är väldigt oförstående till att man skickar tillbaka välintegrerade människor, säger Monika Svensson som är en av initiativtagarna till manifestationen.

"Enligt Amnesty International finns inga säkra områden i Afghanistan, och svenska UD avråder sedan länge från resor till landet på grund av säkerhetsläget" skriver arrangörerna och kräver ett stopp för Sveriges tvångsutvisningar till Afghanistan. Manifestationer hålls bland annat på flera platser i Stockholm, i Umeå, Östersund, Växjö, Malmö och flera andra orter i Skåne. Deltar gör organisationer som Refugees Welcome Sverige, Ensamkommandes Förbund och familjenätverket Liv utan gränser, samt ett stort antal lokala grupper.

– Det här har vuxit till hela Sverige och flera små orter som jag inte ens har hört talas om förut. Jag är väldigt imponerad av hur stort det har blivit. Syftet med installationerna på stationen och på gågatan är att få folk att tänka till, att inse att vi alla är människor och att alla liv räknas, berättar Monika Svensson.

Även Skivarp deltog.

Även Skivarp deltog. Foto: Privat

Varje par skor symboliserar dels en person, dels det som personen lämnar kvar i sitt hem.

– Ofta får de bara med sig en liten ryggsäck medan skor, kläder och andra personliga tillhörigheter blir kvar. Jag tror att intresset för den här manifestationen har blivit så stort på grund av att många är påverkade och känslomässigt involverade. Folk har behov av att visa sin frustration i att mista vänner och familjemedlemmar på det här sättet. Vi har lärt känna de här personerna och sedan har vi ingen aning om vad som händer dem när de tvingas bort härifrån, och därmed tvingas på flykt igen, säger Monika Svensson.

Skor placerades ut på gågatan i Skurup.

Skor placerades ut på gågatan i Skurup. Foto: Privat

Publicerad 09 September 2019 10:50