Teatergruppen Comedy Art Theatre vägleder gästerna genom kvällens mysterium.

Teatergruppen Comedy Art Theatre vägleder gästerna genom kvällens mysterium. Foto: Anna Håkansson

Mordmysterier på slottet populärare än någonsin

"Ungefär tio procent klarar av att lösa mordet"

BJÄRSJÖLAGÅRD.

Inom kort drar höstmysterierna igång på Bjärsjölagård slott. För femte säsongen i rad märker man att intresset bara ökar. "Det är helt slutsålt till de första kvällarna", säger slottsansvarig Birgitta Folkesson.

Av
André Kvist

Tänk dig att du kommer till ett anrikt slott. På plats välkomnas du av åtta stiligt klädda personer som vägleder dig genom salarna. De sista timmarna av år 1899 ska förstås firas med bravur, men knappt har du hunnit sätta dig till bords förrän ett fruktansvärt mord inträffar. Din uppgift blir att klara ut mordet på några timmar.

Det är så gästerna upplever mordmysterierna på Bjärsjölagård slott. Det är den femte säsongen man arrangerar och intresset är större än någonsin.

– I höst har vi lördagar i rad från den första helgen i oktober. Det är väldigt populärt, det är slutsålt till de första och inte så många biljetter kvar till senare helger. Samtidigt är vi helt fullbelagda, vem vill inte sova över efter en kväll med ett mord, säger slottsansvarig Birgitta Folkesson.

Åtta skådespelare från gruppen Comedy Art Theatre klär sig i tidstypiska utstyrslar. Mellan rätterna leds gästerna än hit och än dit på det anrika slottet. Längs vägen får man veta mer om mordet som nyss skett och uppgiften är att klura ut vilken av skådespelarna som är förövaren.

Efter maten finns det även möjlighet att fråga ut skådespelarna för att komma på lösningen. Men se upp, klockan 23 går tiden ut.

– Man behöver koncentrera sig på mordet annars löser man det inte. Ungefär tio procent klarar det och de får en snygg knapp från teatersällskapet att sätta fast på kavajen eller kläderna.

Har det skett riktiga mord på slottet?

– Det tror jag inte. Den gamla borgen revs förvisso ner på 1500-talet och om det skett något mord där låter jag vara osagt, säger Birgitta.

Slottets historia sägs sträcka sig tillbaka till 700-talet. Den gamla borgen stormade 1526 av missnöjda bönder och revs så småningom, det var inte otänkbart att någon fått sätta livet till genom denna långa historia.

Höstens mysterium ska börjas repeteras inom kort och det blir totalt åtta lördagar av mysticism. I vår kommer man tillbaka med ett nytt tema och då har man hela tolv kvällar från januari till april.

Publicerad 09 September 2019 07:57