Helikoptern med den speciella riggen kommer främst synas utanför Ystad och i mellanskåne.

Helikoptern med den speciella riggen kommer främst synas utanför Ystad och i mellanskåne. Foto: Mattias Gustavsson, SGU.

Lågtflygande helikopter ska hitta grundvatten

Undersökning i oktober

SKÅNE.

Under en dryg månads tid kommer Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, att flyga helikopter med mätinstrument i Skåne och Blekinge. Syftet är att hitta nya grundvattenförekomster ner till 200 meters djup.

Av
André Kvist

Med start den 1 oktober kommer helikoptrar att surra på låg höjd över det skånska landskapet. Det är SGU som genomför så kallade geofysiska undersökningar. Helikoptern flyger på cirka 70 meters höjd och har en mätram hängandes 35 meter under sig. Framförallt kommer mätningar ske kring Ystad, mot Svedala och Mellanskåne. Samt på Listerlandet i Blekinge.

Syftet med undersökningarna är att hitta nya grundvattenförekomster. SGU menar att de rekordlåga nivåerna av grundvatten har inneburit att man behöver säkra vattenförsörjningen framöver. Ett led i detta är att med flygburen geofysik leta efter nya grundvattentillgångar runt om i landet. Jordlagren och berggrundens egenskaper mäts ner till 200 meters djup.

Piloten kommer flyga i cirka 80 kilometer i timmen och kommer försöka undvika bostäder och hästhagar. Vet man med sig att man har djur som kan oroas är det klokt att hålla dessa inomhus under de berörda dagarna som helikoptern är på plats. Ett närmare schema publiceras inom kort på SGU:s hemsida.

Danska SkyTEM Survey Aps kommer genomföra uppdraget som varar i tre till fyra veckor.

*I en tidigare version fanns en karta med som inte var uppdaterad för arbetet.

Publicerad 09 September 2019 00:00