Tornväktarnas säte i Mariakyrkan.

Tornväktarnas säte i Mariakyrkan. Foto: Kenny Fransson.

Fackets kravlista på kommunen – vill se tornväktarna erkända

"Inte värdigt en stad som Ystad!"

YSTAD.

De fackliga företrädarna har redan inlett "stridsåtgärder" mot kommunens behandling av tornväktarna och efter att förhandlingarna strandat. Nu har de även släppt sin kravlista.

Av
André Kvist

Striden rör de tre personer som idag är tornväktare. När den som var sist in ville få sin anställning omgjord till tillsvidareanställning hänvisade kommunen till att praxis var att inte göra så. De tre tornväktarnas egna fackförbund Kulturförvaltningen Ystads Driftsektion, KYDS, och Malmö LS tog då strid mot kommunen.

I förra veckan började tornväktarna blåsa fel i en halvtimme som en stridsåtgärd och för att uppmärksamma invånarna om konflikten. Enligt facket ska kommunen ha hotat med att utlysa samtliga tre tjänster då man inte kan komma överens.

Förhandlingarna har stoppats men facket har sagt att man är öppen för att tala igen. Nu har fackets företrädare även släppt sin lista på krav som man ställer:

"Vi motsätter oss den planerade ändringen av detta och vill istället att kommunen erkänner yrkets särskilda karaktär!"

Först och främst vill facket bevara kulturarvet. Tornblåsaren i Ystad är en kvarleva som inte finns att hitta någonstans i Sverige förutom här. Man vill samtidigt se den senaste tornväktaren med tillsvidareanställning.

Vidare vill man pröva kommunens praxis som att det krävs minst 40 procents arbetande för tillsvidareanställning.

"Något som varken har stöd i kollektivavtal eller lag. Vi kräver att denna regel prövas! Juridiskt/fackligt/politiskt. Att hålla folk i osäkra anställningar år ut och år in är inte värdigt en stad som Ystad!"

Slutligen vill man inte att tjänsterna utlyses. Detta då arbetet fungerar utmärkt och att ersätta tornväktarna med nya menar man underkuver de fackliga kraven.

Publicerad 09 September 2019 08:37