Joanna Svensson Josefsson bor sedan 2016 i Svenstorp med maken Per. De träffades i Ystad för snart fyra år sedan och driver nu företag tillsammans.

Joanna Svensson Josefsson bor sedan 2016 i Svenstorp med maken Per. De träffades i Ystad för snart fyra år sedan och driver nu företag tillsammans. Foto: Anja Degerholm

Dyslektikern som blev författare och poet: "Har varit en tillgång"

Föreläser om hur ordblindhet kan leda till framgång

SVENSTORP.

Joanna Svensson Josefsson märkte tidigt att hon hade svårt att skriva och kastade om bokstäver och ord. Men det har inte hindrat henne från att skriva, snarare tvärtom. I höst åker hon runt och föreläser om hur dyslexin kan vara en tillgång.

– Jag blev författare mot alla odds och jag vill visa att det går att lyckas. Att jag blivit framgångsrik tack vare dyslexin, säger Joanna Svensson Josefsson.

Hon föddes i Warzawa 1955. Redan under de tidiga skolåren hade hon svårigheter att skriva.

– Min fröken sa till mig "jag vet inte vad det är för fel när du skriver, men inga av de andra eleverna skriver berättelser som du". Jag önskar att alla lärare sa så. Jag blev aldrig stämplad som annorlunda på grund av mina skrivsvårigheter utan istället uppmuntrad att fortsätta skriva.

– Jag har alltid tänkt i bilder och ser framför mig hur resultatet ska bli.

Sedan dess har Joanna alltid skrivit, till en början mest dikter. När hon flyttade till Sverige på 1970-talet lärde hon sig snabbt svenska och började skriva dikter på svenska. När hon för 20 år sedan flyttade till norra Tyskland lärde hon sig tyska och började skriva på sitt nya språk.

Under sin tid i Tyskland besökte hon Sverige och Blekinge med jämna mellanrum. På vägen dit stannade hon alltid vid Mossbystrand och på ett kafé i Ystad.

– Då anade jag inte att mitt livs kärlek bodde bara nio kilometer från Mossby, säger Joanna och skrattar.

För fyra år sedan träffade hon sin make Per, på en bokhandel mitt emot det där fiket i Ystad där hon alltid stannade. Sedan 2016 bor de tillsammans i Svenstorp utanför Skurup. Per är utbildad grafiker och illustratör på Konstfack i Stockholm och gör numera omslagen till Joannas böcker och översätter hennes alster till engelska.

Varje morgon skapas det dikter i denna hörna. Joanna står för själva diktandet och Per antecknar.

Varje morgon skapas det dikter i denna hörna. Joanna står för själva diktandet och Per antecknar. Foto: Anja Degerholm

År 2013 gav Joanna Svensson Josefsson ut sin första roman i hemlandet Polen. Nu har bok nummer två i trilogin kommit ut och manuset till den tredje boken är i stort sett klar.

Hon har försökt få trilogin utgedd även i Sverige, men det har gått trögt på de svenska förlagen. Nyligen lyckades hon dock att nå ut globalt på ett lite oväntat sätt.

– I våras lade vi ut några av mina texter som är översatta till engelska på olika litterära sajter. Det dröjde bara tre veckor innan en förläggare i USA hörde av sig och ville ge ut alla mina dikter. Jag har även blivit inbjuden till mässor och festivaler i flera olika länder som Indien, Bangladesh och Rumänien.

– Många av mina internationella kontakter är väldigt intresserade av Skurup och vad som finns här.

Förutom att skriva ägnar sig Joanna även åt att tillverka smycken av olika stenar. Dessa två kreativa sysslor håller hon på med dagligen. Framöver hoppas hon kunna ge ut sin romantrilogi på svenska på eget förlag och skriva en barnbok med illustrationer av Per.

I höst ska Joanna ut och föreläsa på skolor och bibliotek om sina upplevelser av dyslexi. Den 18 september blir det en föreläsning för lärarkollegiet på Prästamosseskolan och den 1 oktober för allmänheten på Skurups bibliotek.

– Det är bra att barn med dyslexi får hjälp, men de ska aldrig behöva känna sig särbehandlade. Det viktigaste är att bygga upp deras självkänsla, det vill jag förmedla, säger Joanna Svensson Josefsson.

Publicerad 09 September 2019 08:31