Regionråd Louise Eklund (L) till vänster om bankchef Johan Fjelkner vid Sparbankens Skånes solcellspark.

Regionråd Louise Eklund (L) till vänster om bankchef Johan Fjelkner vid Sparbankens Skånes solcellspark. Foto: Pressbild.

Solcellspark kan lösa energikrisen: "Helt rätt väg att gå"

Regionråd imponeras av grönt initiativ

SJÖBO.

Solcellsparken som sattes i drift i mitten av juni besöktes av regionrådet Louise Eklund (L). Hon anser att framöver behövs det initiativ för att lokala och regionala aktörer ska bidra till grön elförsörjning.

Av
André Kvist

Solcellsparken i Tågra är med sina 21 080 solpaneler den största i landet i och med starten den 13 juni. Bakom projektet står Svea Solar, samt lokala aktörer och inverterare. Sparbanken Skåne köpte innan sommaren rättigheterna till en tredjedel av vad parken producerar och fick samtidigt ge sitt namn till parken.

Under tisdagen var liberalernas regionråd Louise Eklund på plats med bankchef Johan Fjelkner för att diskutera anläggningens funktion och kapacitet.

– Solcellsparken i Sjöbo är imponerande och helt rätt väg att gå. Vi behöver säkerställa en bred tillgång till hållbar energi i Skåne. Solcellsparken är ett viktigt bidrag. Den visar hur privata initiativ kan bidra till att lösa energikrisen. Framöver behöver vi skapa bättre förutsättningar så att fler regionala och lokala aktörer kan bidra till en grön elförsörjning, säger Louise Eklund, regionråd (L) i Skåne.

Solcellerna producerar energi till bankens samtliga kontor i Skåne. Bankchef Johan Fjelkner anser att detta är en investering för framtiden.

– Solel är ett av de mest hållbara energislagen och just i Skåne är behovet stort av ny närproducerad el. För oss som regional sparbank är det ett viktigt steg att ha gått över till solel och dessutom kunna bidra till en anläggning som ökar tillgången till hållbar energi i vårt närområde, säger han.

Publicerad 14 August 2019 08:27