Kronprinsessan under sin landskapsvandring i Skåne den 12 juni 2018. Hon beökste då Österlen för Stenshuvud och Brösarp.

Kronprinsessan under sin landskapsvandring i Skåne den 12 juni 2018. Hon beökste då Österlen för Stenshuvud och Brösarp. Foto: Raphael Stecksen.

Kronprinsessan till Simrishamn – ska lära sig mer om spökgarn

"Fantastiskt roligt för oss"

SIMRISHAMN.

Kronprinsessan Victoria vill mer om spökgarn och vänder sig då till Simrishamn. Marint centrum står som värd när Havs- och vattenmyndigheten arrangerar en halvdag.

Av
André Kvist

Den 22 augusti kommer kronprinsessan Victoria till Simrishamn, drygt ett år efter hennes senaste besök. Denna gången ligger fokus på hav och framförallt spökgarn.

– Det är med anledning av kronprinsessan stora engagemang för hållbarhetsfrågor och specifikt vattenfrågor, säger informationschef Margareta Thorgren, vid kungliga slottet.

Fokus under dagen kommer ligga på Östersjöfrågor och framförallt spökgarn. Kronprinsessan kommer få lära mer om ämnet och man har satt samman ett program speciellt för besöket. Hon hade aktivt sökt information från HaV som sedan föreslagit besöket i Simrishamn.

– Det är naturligtvis fantastiskt roligt för oss och en stämpel på att vårt arbete varit framgångsrikt. Det känns som en bra möjlighet att sprida frågorna, säger utvecklingsansvarig Madeleine Lundin.

– Vi kommer berätta om spökgarnsproblematiken och hur vi arbetar internationellt runt Östersjön för att lösa problemen.

Marint centrum kommer hålla ett antal timmars undervisning och därefter följer ett besök på en fiskebåt och en tur med Kustbevakningen för att se hur myndigheten arbetar. Man kommer åka till vraket Villon för att där prata om hur fiskeredskap påverkar vrak.

HaV:s generaldirektör Jakob Granti kommer att närvara i egenskap av värd tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson (M). Samt fiskestrategen Vesa Tschernij och Madeleine Lundin från Marint Centrum.

– Vi har arbetet i tre år med frågan och har en god översikt. Nu gäller det att genomföra och få upp spökgarn, det finns en nationell strategi som HaV tagit fram och nästa steg är att implementera det. Kronprinsessan arbetar aktivit med Östersjöfrågor och är ambassadör så hon kan lyfta bekymret på en högre nivå, säger Madeleine Lundin.

Publicerad 13 August 2019 10:05