Mannen är engagerad i och hotade med Hell´s angels och Red & White crew. Därför ansågs hoten extra allvarliga.

Mannen är engagerad i och hotade med Hell´s angels och Red & White crew. Därför ansågs hoten extra allvarliga. Foto: POLISEN

Medlemskap i mc-gäng gav förlängt fängelsestraff

"Förstärkt våldskapital" gör hoten allvarligare

SJÖBO.

Sjöbomannen blev rasande och hotade alla poliser som skulle gripa honom. Det faktum att han är medlem i Hell´s Angels supporterorganisation Red & White crew och hotade att de skulle hjälpa honom gjorde att hovrätten ansåg att det var fråga om grovt olaga hot och enligt riksåklagaren finns det ingen orsak för högsta domstolen att pröva fallet.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Polisen lämnade inget till slumpen när de slog till mot Sjöbobon som är i 50-årsåldern. Hans sympatier för Hell´s angels är lika välkänd som hans antipatier mot rättssystemet i allmänhet och poliser i synnerhet.

Mannen hotade i princip alla poliser han mötte och förklarade detaljerat hur han skulle mörda dem och deras familjer. Eftersom Sjöbomannen inte använde någon form av vapen för att förstärka hotet hade det normalt räknats som olaga hot av normalgraden. Det är ett brott som brukar ge höga böter eller villkorlig dom.

Hovrätten såg däremot mycket allvarligare på brottet.

Orsaken är att mannen hade på sig en tröja där det stod Red & White crew, och sa till alla han hotade att han skulle komma med Hell´s angels och Red & White.

Hovrätten skriver i sin dom att "NN uttryckligen har hänvisat till sin tillhörighet till och sympatier för organisationerna Hells Angels och Red and White Crew och genom anspelning på ett våldskapital påtagligt förstärkt uttalade hot mot berörda polismän."

Med andra ord, det faktum att mannen är stöder och får stöd av Hell´s angels gör hoten desto allvarligare.

Sjöbomannen har nu överklagat domen till Högsta domstolen och kräver att han inte ska straffas extra för att är med i Hell´s angels supporterorganisation Red & White crew. Riksåklagaren anser att hovrätten har rätt när de såg mannens hot med mc-gäng som försvårande omständigheter. Till slut är det Högsta domstolen som avgör om mannen får en ny rättegång.

Publicerad 09 August 2019 05:00