Gärningspersonen tog sig in i Therese Mårtenssons hus genom att slå sönder källardörrens fönster.

Gärningspersonen tog sig in i Therese Mårtenssons hus genom att slå sönder källardörrens fönster. Foton: Privat

Inbrottstjuv stal barnens pass: "Väldigt obehagligt"

Någon tog sig in i Therese Mårtenssons hem när hon var bortrest

SKIVARP.

När Therese Mårtensson var på besök hos föräldrarna i Trelleborg passade någon på att ta sig in i hennes hem. Med sig fick inbrottstjuven bland annat barnens pass.

Av
Emma Brännman

Det var första helgen i augusti som en eller flera gärningspersoner slog till mot familjens bostad i Skivarp.

– Jag fick ett telefonsamtal från min före detta sambo, som märkte att någonting inte stod rätt till när han var i huset för att hämta lite grejer. Flera lådor var utdragna och det låg kläder slängda på golvet. Han gick igenom huset och upptäckte att någon hade slagit in en ruta i källardörren, berättar Therese Mårtensson.

Väl hemma insåg hon att den eller de som brutit sig in fått med sig de två barnens pass, exsambons pass, en mindre summa kontanter, en gräsklippare, verktyg och en tom Iphonekartong.

– Som tur var tog de inga större saker, men det är ju väldigt obehagligt att någon har varit inne i ens hem och rotat. Vi har spärrat passen men att en okänd människa går runt med barnens pass känns dö obehagligt. Enligt polisen är passen eftertraktade på svarta marknaden bland människor som vill ta sig till Sverige. Personuppgifterna kan åtminstone inte användas till att ta lån eller liknande eftersom barnen är så små, tre och sex år gamla.

Inbrottet polisanmäldes dagen efter att det hade upptäckts.

– Polisen var jätteförstående men vad jag har hört så har de ingen misstänkt och så vitt jag vet var det bara vårt hus som drabbades den här gången. Jag misstänker att de som gjort det här bevakar området i semestertider, såg att vi inte var hemma, och slog till, säger Therese Mårtensson och fortsätter:

– Nu kommer jag att sätta in nya lås och kanske installera larm. Jag vet inte riktigt vad mer man kan göra, jag har inte hunnit fundera så mycket över det hela än, men man blir ju orolig för att det ska hända igen.

Polisens tips för att skydda mot inbrott

  • Ha bra lås och lås ytterdörren även när du är hemma.
  • Förstärk fönster och altan- och balkongdörrar.
  • Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid dörrar.
  • Ha trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att tjuven inte kan använda dem.

Om du reser bort:

  • Meddela grannarna.
  • Ha timer på lampor och radio.
  • Be någon ta hand om din post, klippa gräsmattan, hänga sin tvätt på din torkställning, slänga sopor i din soptunna och parkera sin bil på din uppfart ibland.

Källa: Polisen

Publicerad 09 August 2019 07:00