Festivalgeneral Thomas Lantz tyckte arrangemanget innehåll fantastiska stunder, men om det blir en elfte festival är osäkert.

Festivalgeneral Thomas Lantz tyckte arrangemanget innehåll fantastiska stunder, men om det blir en elfte festival är osäkert. Foto: Kenny Fransson.

Jazzfestivalen slog rekord men mörka moln hotar

"Inte helt givet att vi fortsätter"

YSTAD.

Ystad jazzfestival firade tio år med att slå publikrekord, drygt 11 000 personer räknade man till och då räknas inte den välbesökta paraden in. Samtidigt är två bekymmer högaktuella för festivalgeneralen, dels att locka dit en yngre publik och om förutsättningar finns för att fortsätta.

Av
André Kvist

Från början till slut var det i det närmaste perfekt. Vädret var såpass förlåtande att endast en konsert behövde flyttas. Publiken strömmade till arrangemangen, hela 11 000 människor kom, vilket slår förra årets rekord.

– Det har varit fantastiskt fina dagar! Vi glädjer oss åt de tre nya scenerna på Bergsjöholm, fantastisk miljö, Sankt Knuts torg där unga band gjorde succé och avslutningen på Sövde Amfiteatern, säger festivalgeneral Thomas Lantz glatt dagen efter avslutningen.

– Vi försöker alltid få till förnyelse och förändring, publiken ska känna att de möter något nytt.

Joey DeFrancesco.

Joey DeFrancesco. Foto: Markus Fägersten.

Han är mitt i röjningen av dagarna som gått och passar på att hylla alla som medverkat till att göra festivalen vad den är för artisterna och besökarna.

– Vi nådde många människor med fin musik och det känns kul. Allt tack vare våra duktiga medarbetare som leder och volontärernas fantastiska jobb.

Samtidigt är det en något vemodig festivalgeneral så här dagarna efteråt. Dels brottas han med bekymret att locka yngre människor från 18 till runt 30 och 40 år till arrangemanget.

– Det är en publik vi saknar och det är väldigt synd. Jag tycker det är en publikgrupp vi skulle nå.

Dels är framtiden för festivalen något osäker. Det är inte tal om att nästa år ska man göra si eller så, istället säger Lantz "om vi fortsätter".

– Vi har inte bestämt det ännu, vi vill utvärdera det gångna året och titta på om människor vill fortsätta ett år till. Det är inte helt givet men jag vill först titta på förutsättningar, ekonomiska och personella. Det viktiga är om vi klarar att ge en bra festival, med vår höga kvalité kan det inte bli någon halvmesyr.

Jazzparaden med Funk Off.

Jazzparaden med Funk Off. Foto: Kenny Fransson.

Att kommunen, näringsidkare och andra aktörer är ombord är minst lika viktigt som att människor är villiga att ställa upp ideellt. Mycket behöver falla på plats och samtidigt vore det ett stort tomrum om festivalen uteblir nästa år, menar Thomas Lantz.

Det var många stunder under festivalen som var vackra, fantastiska artister och svängiga spelningar, men vilka tyckte festivalgeneralen var bäst?

– Det är ju otroligt många men två tillfällen berörda mig väldigt mycket. Det var första Cristina Branco från Portugal, Det var så vackert att det gjorde ont. Den andra var gratiskonserten i Klosterkyrkan på söndagen med Nicole Johänntgen. Så otroligt känslosamt att publiken grät, säger Thomas Lantz.

Benny Golson fyllar 90 år och firades som årets hedersgäst.

Benny Golson fyllar 90 år och firades som årets hedersgäst. Foto: Markus Fägersten.

Publicerad 05 August 2019 14:49