Nu finns det över 70 medlemmar i föräldragruppen, främst från Sjöbo men även så långt som Tomelilla.

Nu finns det över 70 medlemmar i föräldragruppen, främst från Sjöbo men även så långt som Tomelilla. Foto: André Kvist.

Föräldragrupp gör succé: "3-4 nya medlemmar dagligen"

Folk flera mil bort har fått upp ögonen för gruppens aktiviteter

SJÖBO.

Sedan uppstarten den 1 maj har Sjöbos föräldragrupp vuxit i popularitet. Varje vardag träffas vuxna och barn för att utbytta erfarenheter, ge råd och helt enkelt umgås. "Det här är guld värt", säger deltagaren Katrin Björkenstål.

Av
André Kvist

Artikeln är en återpublicering.

Just på onsdagar är det lek på Tuna Busland som står på agendan. Föräldrar och småttingar pratar, leker i bollhavet och diskuterar det som händer i livet just nu. Barnen har just vaknat efter en sovstund och tittar ivrigt omkring sig på färgerna och människorna runtomkring sig.

Bollarna och dess färger i kombinatin med att Alice kastar upp bollarna i luften förtrollar samtliga av de yngsta barnen.

Bollarna och dess färger i kombinatin med att Alice kastar upp bollarna i luften förtrollar samtliga av de yngsta barnen. Foto: André Kvist.

Det var inför sin föräldraledighet som Björn Andersson ämnade starta en pappagrupp i Sjöbo. Tanken var att träffas tillsammans med andra barn och pappor för att socialisera sig. Även om gensvaret på sociala medier var stort så fanns det inte så många pappor, utan det fick bli en föräldragrupp som startade i början av maj.

– Många reagerade väldigt positivt men det är lite för liten by för en pappagrupp. Det är lite lättare med mammor eftersom de är hemma en längre period i sträck, berättar Björn.

Varje vardag är det något nytt som händer. Antingen träffas föräldrarna och barnen ute, på öppna förskolan eller går och badar. Just onsdagar är avsatta för buslandet vars ansvariga tycker det är så kul att prövotiden förlängts över sommaren.

Foto: André Kvist.

En av deltagarna är nyinflyttade Katrin Björkenstål som lämnade Malmö för Sjöbo för ett år sedan. Tillsammans med dottern Angela ser hon bara positiva sidor med att komma ut och träffa andra deltagare.

– Det här är guld värt! Man får träffa andra vuxna och lära känna nytt folk vilket kan vara lite svårt när man är helt ny i byn. Jag tycker det är jätteroligt, säger hon.

För initiativtagaren Björn Andersson var syftet med gruppen att ha något att göra utanför hemmet. Att ventilera och få råd från andra som är i samma sits.

– Jag kan inte sitta hemma, jag måste ut och träffa folk. Den här gemenskapen är underbar och vi växer hela tiden, vi ökar med 3-4 stycken dagligen. Det är härligt tycker jag, säger han.

Även föräldrarna får vara med när barnen skapar konst.

Även föräldrarna får vara med när barnen skapar konst. Foto: André Kvist.

Björn själv kommer vara föräldraledig till början av nästa år. Men även om det innebär att han inte längre kan delta fullt ut så är förhoppningen att gruppen fortsätter att leva vidare.

– Absolut, jag är ledig lite mitt i veckan och kommer fortsätta driva lite. Men min vision är att det är en grupp som fortsätter. Men bara för att hon (dottern Ella) blir större så behöver det inte sluta där utan vi vuxna kan följas och träffas när barnen börjar skolan och vidare, säger Björn Andersson.

Det är inte bara i Sjöbo som gruppens medlemmar kommer från. Ryktet har spridit sig till Veberöd, Hörby och även Tomelilla. För de vuxna är det förstås många fördelar men även barnen trivs bra, inte minst för att de aktiveras och stimuleras tillsammans med jämnåriga, menar My Bengtsson som har sonen Albert i knät

– Jag tycker det är väldigt bra, annars blir det lätt att man är mer ensam eller umgås med människor som man känner. Det är dessutom kul för barnen att hitta andra barn att leka med och vuxet sällskap för oss, säger hon skrattandes.

Efter lek blir det mer lek, fingermålning är väldigt populärt.

Efter lek blir det mer lek, fingermålning är väldigt populärt. Foto: André Kvist.

Initiativtagere Björn Andersson med dottern Ella.

Initiativtagere Björn Andersson med dottern Ella. Foto: André Kvist.

Publicerad 18 July 2019 06:00