Pågatåg på Ystadbanan utanför Skurup.

Pågatåg på Ystadbanan utanför Skurup. Foto: Frederik Tellerup/Mostphotos

Skurupsborna bland de bästa på att åka tåg

Ligger i toppen i Skåne

SKURUP.

Nyligen släpptes resultatet av Skånes hittills största resvaneundersökning. Skurups kommun sticker ut när det gäller att resa med tåg.

Av
Emma Brännman

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Bakom Resvaneundersökningen 2018 står Region Skåne, Skånes 33 kommuner och Trafikverket. Undersökningen har besvarats av fler än 38 000 personer, varav 473 bosatta i Skurups kommun.

Skurup sticker ut när det gäller resor med tåg. Enligt undersökningen är andelen resor som görs med tåg över 21 procent i kommunen, vilket är nästan dubbelt så högt som Skånesnittet på 11 procent. Det gör Skurup till en av de bättre kommunerna i Skåne på tågresande. Andelen resor med buss är däremot endast två procent och betydligt lägre än Skånesnittet på 11 procent.

Undersökningen är den största resvaneundersökningen som hittills gjorts bland skåningarna. Samma typ av undersökning har genomförts två gånger tidigare, 2007 och 2013. Andelen bilresor har minskat för varje år och ligger nu på 65 procent, att jämföra med Skånesnittet på 53. Skurups kommun förklarar detta med att Skurup har en stor landsbygd och många småorter där alternativ till bil saknas helt eller endast finns i begränsad omfattning.

Detta påverkar även resor med cykel och till fots vilka ligger oförändrade på 12 procent, under hälften av Skånesnittet 25 procent.

"Begränsad tillgång till cykel- och gångbanor framförallt utanför Skurups tätort är den bidragande orsaken", enligt Skurups kommun.

Svarsfrekvensen på undersökningen var 35 procent i Skurups kommun.

Publicerad 17 July 2019 07:00