Eleverna hyllade hundarna med applåder in på upploppet. För många var det första gången de såg hundkapplöpning.

Eleverna hyllade hundarna med applåder in på upploppet. För många var det första gången de såg hundkapplöpning. Foto: André Kvist.

Gymnasieelever med hundintresse fick lära mer om kapplöpning

"Jag har aldrig sett detta innan!"

ÖSTRA TOMMARP.

Gymnasielever med hundinriktning fick lära sig om sporten hundkapplöpning på södra Sveriges enda bana. Sporten har bekymmer med föryngring men Cimbria HK hoppas att fler ska finna tävlandet intressant. "Det kommer lite yngre men det är rätt få", säger Lennart Jonsson vid klubben.

Av
André Kvist

Artikeln är en återpublicering.

Drygt 50 elever och lärare från Segragymnasiet hade tagit sig från Östra Ljungby tvärs över Skåne till hundkapplöpningsbanan i Östra Tommarp. Eleverna studerar inriktning hund men hade inte fått lära sig om denna typen av hundgöra förut.

–Det var väldigt roligt att se lite annat än utställning, mycket av hundvärlden är koncentrerad just på utställning. Det finns så få ställen att titta på detta och man ser så stor skillnad på hundarna det är, hur kropparna är byggda, säger Moa Liljegren som aldrig sett ett lopp innan.

Det finns drygt 500 utövare av sporten i Sverige men Lennart Jonsson, Cimbria, berättar man har bekymmer med att få unga intresserade.

Det finns drygt 500 utövare av sporten i Sverige men Lennart Jonsson, Cimbria, berättar man har bekymmer med att få unga intresserade. Moa Liljegren och Casper Wallgren är två

Även för läraren Karin Annerfors var detta en första upplevelsen av hundkapplöpning. Hon berättar att detta visar på vilken bredd det finns inom hundvärlden.

– Jätteroligt att se och ovanligt. Jag har aldrig sett detta innan! Det är kul med ytterligare en variant på hundträning, säger hon.

På plats berättade domare och styrelsemedlem Lennart Jonsson om hur tävlingarna går till och anläggningens femtio år långa historia. En stor tävlingsdag kan här vara runt 70 hundar som tävlar. Men sporten har bekymmer med att de engagerade blir allt äldre och få yngre lockas att börja tävla.

– Det är svårt med yngre, det är mest vi gamla som håller på och har gjort det i alla år. Det kommer lite yngre men det är rätt få. Vi hoppas på lite mer föryngring, säger han.

Lennart Jonsson är domare och berättar här för eleverna hur sporten går till. Hundar kan till exempelvis diskvalificeras om de tränger sig före motståndarna.

Lennart Jonsson är domare och berättar här för eleverna hur sporten går till. Hundar kan till exempelvis diskvalificeras om de tränger sig före motståndarna. Foto: André Kvist.

Det finns strax över 500 utövare i hundkapplöpning i Sverige. Då Landskronas bana har lagt ner finns det nu tio banor från Tommarp i söder till Älvsbyn i norr. Den närmaste härifrån är i Borås.

Man tävlar med fem olika raser varav Greyhound är den vanligaste. Irland och Usa är de länder där sporten är populärast. Det viktigaste för personerna som är engagerade är att djuren mår bra.

– Det är det absolut viktigaste! Innan och även efter lopp om det inträffat något har vi veterinärer som besiktigar så att djuren är friska och krya, berättar Lennart.

Moa Liljegren och Casper Wallgren är två elever från Segragymnasiet som tyckte det var en häftig upplevelse att se hundarna springa.

Moa Liljegren och Casper Wallgren är två elever från Segragymnasiet som tyckte det var en häftig upplevelse att se hundarna springa. Foto: André Kvist.

Några medlemmar i Cimbria visar hur loppen går till. "Haren" drar iväg runt banan och hundarna sticker iväg på sträckan på 515 meter från sina boxar. Det tar inte lång tid innan varvet är över och eleverna applåderar. Många är överraskade av blotta snabbheten hos djuren och ropar till.

– Det är väldigt roligt att det finns människor som är engagerade i detta. Att springa så här känns naturligt för rasen, säger Moa Liljegren.

Foto: André Kvist.

Foto: André Kvist.

Fakta

Kommande tävlingar på Tommarpsbanan:

22 juni klockan 17 (Midsommardagen)

13 juli klockan 17

7 september klockan 14

2 november klockan 13

SM hålls i Skellefteå den 20-27 juli

Publicerad 16 July 2019 06:00