Från sin förra ranch i Kalifornien har man tagit med en tipi som nu står i den stora höladan.

Från sin förra ranch i Kalifornien har man tagit med en tipi som nu står i den stora höladan. Foto: André Kvist.

Slottsägarna om den nya vardagen: "Våra liv förändrades fullständigt"

Från Usa till Österlen

KÅSEHOLM.

På Kåseholms slott har Joakim Silvandersson och Jamie White renoverat och byggt om i 1,5 år. Nu börjar ägarna bli redo för invigningen till påsk. I samarbete med stjärnkocken Daniel Berlin och stora namn inom konstens värld har man skapat en exklusiv tillflyktsort.

Av
André Kvist

Artikeln är en återpublicering.

Det är fullt av rörelse på Kåseholms slott, eller säteri som det kallas. I en inhägnad finns gutefår och veckogamla lamm hittar man i ladugården. Höns, hundar, katter och några ankor ränner runt och njuter av vårvärmen.

Det är liv och rörelse på slottet igen, Joakim visar deras gutefår. Detta lammet är bara en vecka gammal.

Det är liv och rörelse på slottet igen, Joakim visar deras gutefår. Detta lammet är bara en vecka gammal. Foto: André Kvist.

Samtidigt pågår byggnationen av ett modernt kök i ett av gårdshusen för fullt i samarbete med Ballingslöv. Ladan mittemot har redan inretts som ett "showroom" för konst. Några meter bort i den stora maskinverkstaden har man skapat ett stort utrymme för möten och framträdande, man har även tagit med sig en tipi från sin förra ranch i Kalifornien.

Den tidigare ägaren drev slottet som ett hotell. De nya följer upp det spåret på sätt och vis, men menar att det inte rör sig om varken hotell eller B&B, utan något mer.

– Det är inte ett vanligt bed and breakfeast, då hade vi inte kunnat göra allt annat som vi vill att denna platsen ska handla om. Vi vill göra något mer öppet och uppslukande, det finns så mycket fantastiskt att göra med mat och konst, berättar Jamie på amerikanska.

Slottsägarna Joakim Silvandersson och Jamie White berättar om sina idéer att bygga ett orangeri i anslutning till "showroom-köket" och deras ingående planer att vissa experimentell konst som för betraktaren närmare konstnärernas process. Men för att förstå vad som sker här måste vi backa bandet några år.

"En vän frågade när vi

är klara och

jag svarade

'aldrig!'"

Joakim och Jamie visar det ombyggda galleriet där fokus ligger på konstnärers process snarare än de färdiga verken.

Joakim och Jamie visar det ombyggda galleriet där fokus ligger på konstnärers process snarare än de färdiga verken. Foto: André Kvist.

Paret ägde tidigare ranchen Solliden i norra Kalifornien. Där hade de exklusiva tält och tipis för gäster. De låg i framkant med "glamping" alltså exklusiv camping eller glamorous camping. Dessa koncept och internationella inspirationer tar man nu med sig till Österlen.

– Vi har planer på att göra glamping även här men det får bli om ett år eller två. Nu fokuserar vi på att bygga upp kärnan i verksamheten med galleriet, designcentret och köket som Daniel Berlin kommer laga mat i, säger Joakim Silvandersson.

Även om man har smygöppnat redan så invigs själva verksamheten först den 20 och 21 april. Då sätts två föreställningar upp som heter Två värmländska töser i Skåne och handlar om Selma Lagerlöf och Monica Zetterlund, biljetter finns för förköp.

– Det blir starten som vi gör i galleriet och sedan kommer vi ha runt 15 föreställningar till i sommar och då är tanken att vi bygger en scen i den stora höladan.

Slottsägarna Jamie White till vänster och Joakim Silvandersson framför huvudbyggnaden från 1632.

Slottsägarna Jamie White till vänster och Joakim Silvandersson framför huvudbyggnaden från 1632. Foto: André Kvist.

Slottet från 1632 ska andas och utstråla mat, konst och kultur. Det är en ny tid i denna anrika platsens historia som nu tar sin början. Samtidigt är byggdammet långt från borta. De båda slottsägarna berättar om vidsträckta planer in i framtiden och säger samtidigt att hela 2019 är en smygöppning eftersom några pusselbitar återstår.

– En vän frågade när vi är klara och jag svarade "aldrig!". Visionen är att ha är massor evenemang året runt för privata grupper, säger Jamie White.

Man samarbetar exklusivt med dubbla Michelinkocken Daniel Berlin som har sin restaurang tio minuter bort. När det gäller konsten samarbetar man med lokalkonstnären Håkan Berg, den italienska konstnären Paolo Troilo och många fler.

Kåseholms slott.

Kåseholms slott. Foto: André Kvist.

Även på slottet har det skett stora förändringar den senaste tiden. Konst, inredning och en exotisk anda har tagit plats samtidigt som dess historiska rötter ännu finns kvar. Då det endast finns sex rum är det än mer uppenbart att detta inte rör sig om ett vanligt hotell.

Deras ranch Solliden såldes i somras och nu står man redo för en ny tid. Men hur hamnade de båda entreprenörerna här när de drev en framgångsrik verksamhet halvvägs runt jordklotet?

– Vi tittade på fastigheter på Österlen åt en vän och hittade Kåseholm. Vi tittade på det två veckor senare och sa att vi köper det direkt! Så vi fick sälja huset i San Fransisco, på tre veckor förändrades våra liv fullständigt, säger Joakim skrattandes och fortsätter.

– Detta är ett stort projekt men vi kommer inte göra vansinnigt mycket i år, det kommer bli mer så småningom. Teater, musik, konst och mat förstås. Vi kanske sätter igång en "farmers-market" i höladan, vem vet!

Galleriet har renoverats från topp till tå.

Galleriet har renoverats från topp till tå. Foto: André Kvist.

Publicerad 11 July 2019 06:00