Johna R Norberg och Anders Ljung i studion.

Johna R Norberg och Anders Ljung i studion. Foto: Emma Brännman

Southside Café gör upp med hjärnspöken på nya plattan

"Vi skriver den musiken vi själva vill höra, som vi tycker saknas"

SKURUP.

Duon Southside Café är aktuell med nya albumet "Ghosts". På plattan gör de upp med hjärnspöken och det blir stundom väldigt dramatiskt.

Av
Emma Brännman

Musikerna Johan R Norberg och Anders Ljung fann varandra i Skurup för ett några år sedan.

– Vi hade barn i samma verksamhet, det var så vi fick kontakt. Jag hade egentligen lagt allt med musiken på hyllan då, berättar Johan R Norberg.

Men Anders Ljung fick nys om hans musikaliska bakgrund och blev fast besluten om att de skulle göra någonting tillsammans. För tre år sedan släppte de första albumet "Monday nights at Southside Café". Båda hade då sysslat med musik på varsitt håll, på olika sätt, hela livet.

– Det är en helt annan värld i dag, man har hela studion i datorn. För mig personligen är det också en stor skillnad i hur jag skriver. På 90-talet försökte jag vara så neutral som möjligt när jag skrev poplåtar åt andra. Nu ska det betyda någonting. Vi stöter och blöter allting. Det ska vara angeläget och viktigt, det vi skriver, säger Johan R Norberg.

Dagens sätt att skapa musik är en stor fördel för duon, som kan sköta det mesta på varsitt håll. Till vardags är Johan R Norberg professor i idrottsvetenskap på Malmö universitet medan Anders Ljung är egenföretagare som utför konsultuppdrag. Han är också engagerad i projekt genom Skandinaviska barnmissionen och bygger barnbyar i Manilla, vilket gör att han med jämna mellanrum är iväg flera veckor i streck.

Anders Ljung och Johan R Norberg är Southside Café.

Anders Ljung och Johan R Norberg är Southside Café. Foto: Emma Brännman

Southside Cafés musik är inte sällan filmisk i sitt sound, snudd på teatraliskt dramatisk.

– Vi inspireras mycket av 60– och 70-talens psykadeliska rock och musik vi själva gillar, så som Beatles, Queen och Bowie. Det är en typ av rock som inte görs längre. Vi skriver den musiken vi själva vill höra, som vi tycker saknas i dag, säger Anders Ljung.

Det nya albumet "Ghosts" består av nio spår och släpptes under våren på streamingtjänster.

– Den första plattan var lite av ett experiment, ett projekt för att se var vi landade. På nya plattan tar vi upp sådant som vi vill prata om, alltifrån väldigt personliga saker till samhällsutvecklingen. Första singeln "Captain of the mental institution" handlar om mental ohälsa i vår närhet. Hjärnspöken går lite som en röd tråd genom plattan, och det är det som titeln syftar på, säger Johan R Norberg.

Drivet ligger i att hitta den perfekta låten.

– Det är väldigt lätt att få ut sin musik i dag, men det är svårt att nå ut genom bruset. Jag försöker ha skapandet som drivkraft och göra det för min egen skull, säger Johan R Norberg.

Han får medhåll av sin kollega.

– Vi gör det för vår egen skull och vi gör musik vi tycker om. Sedan hoppas vi att så många som möjligt hör vår musik, och att de gillar vad de hör, säger Anders Ljung.

Det är enbart musikproduktion som gäller för duon. De skriver allting tillsammans, Anders Ljung sjunger medan Johan R Norberg ansvarar för gitarr, bas och programmering.

– Att spela live är inte aktuellt med bara två personer. För att göra det skulle vi behöva ett helt band, annars skulle det inte kännas bra. Det skulle inte bli äkta, säger Anders Ljung.

Publicerad 10 July 2019 07:00