Tidningarna kväver ogräset och komposteras under organiskt material.

Tidningarna kväver ogräset och komposteras under organiskt material. Foto: André Kvist.

Här anläggs en skogsträdgård ur tidningar: "Kväver ogräset"

Enkla lösningar bäddar för frodiga skördar

SÄLSHÖG.

På gården utanför Tomelilla arbetar Simon Lussi med permakultur. Med hjälp av elever från Folkhögskolan Holma i Höör anlägger han nu en skogsträdgård med tidningar som det viktigaste materialet.

Av
André Kvist

Artikeln är en återpublicering.

På ena sidan gården arbetar ett par elever från Folkhögskolan Holma med tidigare odlingar. Man kan se torra tidningspapper sticka ut under halmen som ligger överst. Runt några växter håller Elin Persson och Åsa Mårtensson på att anlägga en halvmåne av stenar.

– Tack vare stenarna så hålls värmen kvar under natten, de binder fukten och samtidigt är det trivsamt för små insekter som gråsuggor och spindlar som gärna håller till här och hjälper dina växter frodas, säger Elin Persson.

Åsa Mårtensson och Elin Persson får nya stenar av en klasskamrat.

Åsa Mårtensson och Elin Persson får nya stenar av en klasskamrat. Foto: André Kvist.

Eleverna är på besök hemma hos Simon Lussi på hans gård i Sälshög. Han har utbildat sig inom permakulturdesign och skogsträdgårdsdesign. Sedan de flyttade hit för två år sedan har han och sambon lagt ner mycket tid på att skapa hållbar odling i permakulturens anda.

– Det är ett designsystem som månar om jorden, människorna och hur resurserna fördelas jämlikt. Man försöker sluta kretslopp. Alla pratar om hållbart men vi pratar om mervärde och överskott, att skapa ett överflöd så sköter systemet sig själv, berättar Simon.

Lantbrukaren Jörgen Leufstedt är en av eleverna på plats för att lära sig mer. Han pratar om att skapa ett holistiskt förhållningssätt till odling och resurser.

– Med min gård arbetar jag i samma riktning fast lite större. Vi behöver hitta en balans, vi människor står inte i centrum utan är en del av ett cirkulär där djur och växter ingår, säger han.

Simon Lussi lägger på det sista lagret av halm.

Simon Lussi lägger på det sista lagret av halm. Foto: André Kvist.

På en grästäckt plan ska Simon Lussi nu anlägga en skogsträdgård på 100 kvadratmeter. Diverse fruktträd som äpple, päron och mullbär är redan i marken. Nu får han hjälp med att först lägga ut blötlagda tidningar, därefter gödsel och slutligen halm på platsen.

– Skogsträdgårdar försöker efterlikna skogens förhållanden och är en stor del av permakulturen. Den sköter sig själv och vi bygger i olika lager, ett markskikt, lite örter, buskar, träd och sedan något som växer på träden. Det sköter sig själv och man tillför inget utan det blir ett slutet kretslopp, säger han.

Finns det inte då inte ämnen i tidningar som man inte vill ha i jorden? En av eleverna berättar att det har forskats på området, det är mycket "farligare" att hålla i en tidning än att äta sådant som vuxit på en tidningsodling. Visst är det så att tidningar har vissa ämnen som inte är att föredra, men i mycket små mängder numera, berättar Simon

– Tidningar nuförtiden har inte den trycksvärta som förr och det är komposterbart. Det kväver ogräs när vi lägger ut det och efter hand kan vi plantera rakt ner i tidningarna utan att behöva påverka marken så mycket.

Foto: André Kvist.

Med anläggandet av denna moderna skogsträdgård lanseras Österlens Skogsträdgård, berättar Simon glatt. Man ska ha guidade turer och berätta om arbetet med permakultur och hur man själv skapar en sådan trädgård. Så småningom planerar man att det ska bli en plantskola. Vill man pröva på tidningsodling så går det att göra i hemmet.

– Man kan börja med en pallkrage, lägg ner blötlagda tidningar och lägg organiskt material ovanpå. Sen går det fint att odla i det.

Han berättar att intresset för det han sysslar med har ökat de senaste åren, delvis för att mycket merarbete undviks och växterna kommer tidigare på säsongen.

Fakta: Permakultur

Permakultur är en sammansättning av permanent agrikultur. Det myntades av Bill Mollison och David Holmgren i Australien 1978.

Grundprincipen är ett hållbart samhälle med meningsfullt arbeta, bättre miljö och hälsa.

Det centrala i begreppet är design, naturen är förebilden och designen används för att planera platsen utifrån dess förutsättningar.

Filosofin vilar på tre etiska grundprinciper: omsorg för jorden, omsorg för människor och rättvis fördelning.

I en skogsträdgård bygger man i sammanlagt sju skikt, från växternas rötter och mikroorganismer upp till trädens högsta punkt. Djuren fungerar som trädgårdsmästare som betar, sprider frön och gödslar med mera.

Publicerad 09 July 2019 06:00