Vänsterpartisten Susanne Ringskog Vagnhammar lägger fram medborgarförslaget som ett sätt att höja områdets attraktivitet och öka turismen.

Vänsterpartisten Susanne Ringskog Vagnhammar lägger fram medborgarförslaget som ett sätt att höja områdets attraktivitet och öka turismen. Foto: Mostphotos.

V-politikerns förslag: Ny båtlinje mellan Kivik och Ystad

"Gör vårt område än mer attraktivt att besöka"

SIMRISHAMN/YSTAD.

I ett medborgarförslag läggar vänsterpartisten Susanne Ringskog Vagnhammar fram idén om en båtlinje som går under sommarmånaderna. Linjen ska gå från Kivik till Ystad med stopp på tre platser däremellan.

Av
André Kvist

Artikeln är en återpublicering.

V-politiker Susanne Ringskog Vagnhammar vill se att sydöstra Skåne tar efter skärgårdstrafiken i Stockholm och Karlstads båtbuss. Hon pekar också ut norska Hurtigrutten, de tyska Rhenbåtarna och gamla hjulångare som går på Mississippi i Usa som inspiration.

"Simrishamn och Ystad bör på liknande sätt utgå från våra naturliga förutsättningar och under sommarperioden etablera en kustbåt, likaväl som nu har det populära ångtåget Österlen."

Tanken är att båtlinjen ska ska gå på sträckan Kivik till Ystad, med stopp i Simrishamn, Backåkra och Kåseberga. Hon vill att kommunen utreder möjligheterna och undersöker intresset från Ystad kommuns sida.

Förslagsvis skulle båten gå de två månaderna som det är högst turisttryck, mellan den 15 juni och 15 augusti. Vagnhammar betonar den vackra naturen längs kusten.

”Det är stora tillgångar som vi bör använda oss av för att göra vårt område än mer attraktivt att besöka och därmed öka turistnäringen”, står det i förslaget.

Ärendet utreds nu närmare av förvaltningen.

Publicerad 07 July 2019 06:00