Ingela Bergils och Lucas Gölén har tagit fram drygt 60 foton som ger en inblick i den tidens Ystad, människor och mannen bakom linsen.

Ingela Bergils och Lucas Gölén har tagit fram drygt 60 foton som ger en inblick i den tidens Ystad, människor och mannen bakom linsen. Foto: André Kvist.

Kända Ystadfotografens 100 år gamla verk ställs ut

Klippte ut porträtt av kungen: "Otroligt skickligt "

YSTAD.

Samuel Moses Marcus var fotografen som förevigade staden och dess människor under slutet av 1800-talet. Bland hans foton finns dokumentation av stadens förändring och porträtt på kända personer som August Strindberg, Elvira Madigan och Oscar II.

Av
André Kvist

Artikeln är en återpublicering.

Det är som att kliva in i en tidskapsel till slutet av 1800-talet. Rakt fram står kamerans utveckling framställd från den enorma pjäs som användes förr till den modernare polaroidkameran och en spionkamera i plånboksstorlek.

På väggarna hänger gamla bilder från förr, porträtt på människor som sedan länge begravts och beskrivningar av mannen som ligger bakom att vi kan se dessa idag. Samuel Moses Marcus kom till Sverige från Västpreussen i mitten av 1860-talet. Efter att han gjort sig hemmastadd i Örebro och där träffat sin fru så flyttade paret till Ystad. Här levde och fotograferade han fram till sin död 1920.

– Detta syr ihop vår andra utställning (För 100 år sedan...) med denna. Där denna slutar tar vår andra vid, säger Tina Westberg, projektledare vid Klostret.

Samuel Moses Marcus fick många uppdrag av staden. När något skulle rivas eller byggas fanns han på plats med sin kamera.

Samuel Moses Marcus fick många uppdrag av staden. När något skulle rivas eller byggas fanns han på plats med sin kamera. Foto: André Kvist.

– Varför han kom till Sverige vet vi inte men efter ett tag kom han till Ystad kring 1865. Många människor stannade till här och ambulerande fotografer drogs hit. Den första som stannade en längre period var Samuel Moses Marcus, berättar Ingela Bergils.

Fotografen dokumenterade stadens förändringar och utbyggnad med glasplåts-tekniken. Runt 60 verk presenteras i Klostrets utställning. På somliga av bilderna kan man se byggnader som står kvar än idag. På andra syns hur småskalig staden egentligen var under denna tid.

Samuel Moses Marcus fotograferade även porträtt. Hans kändaste är den av August Strindberg som ständigt används i vår tid.

– Jag såg det så sent som för ett par veckor sedan, det är den mest använda bilden på Strindberg, berättar Lucas Gölén som ägnat över 200 timmar till att restaurera och förstora fotona.

Uställningen har nu öppnat och kommer pågå året ut.

Uställningen har nu öppnat och kommer pågå året ut. Foto: André Kvist.

I original är fotona ungefär i storleksordningen av ett visitkort. På den tiden var det mycket exklusivt att bära med sig ett professionellt foto.

Även andra personligheter som Sixten Sparre och Elvira Madigan har förevigats i porträtt, deras tragiska historia slutade med självmord 1889. Kung Oscar II fotograferade Marcus 1879, han använde också en ytterst, för den tiden, avancerad teknik att klippa ut konungen och placera honom i nya verk.

– Det var inte alla som gjorde det och det är otroligt skickligt gjort under de förutsättningarna, säger Ingela Bergils.

En massiv pjäs som andvändes i början av 1900-talet.

En massiv pjäs som andvändes i början av 1900-talet. Foto: André Kvist.

Utställningen kommer finnas på plats till nästa år, något slutdatum är inte satt. Intill kan man även se kuriosa från dåtiden, bland annat fotografier på okända personer som nyligen hittades på vinden. Här kan man även ta en selfie i en miljö som är snarlik den som fanns i 1800-talets fotoateljéer. Detta finns kvar till den 3 november.

Vill man se mer av Samuel Moses Marcus fotografier går det att göra på Klostrets hemsida. Samt i den kommande Ystadiana.

Samuel Moses Marcus 1841-1920.

Samuel Moses Marcus 1841-1920. Foto: André Kvist.

I detta foto har Marcus gått in och redigerat mustasch och möjligen ögonen på personer.

I detta foto har Marcus gått in och redigerat mustasch och möjligen ögonen på personer. Foto: André Kvist.

Intill utställningen kan du klä ut dig och pröva en ateljé inspirerad med inspiration från 1800-talet.

Intill utställningen kan du klä ut dig och pröva en ateljé inspirerad med inspiration från 1800-talet. Foto: André Kvist.

Projektledare Tina Westergren.

Projektledare Tina Westergren. Foto: André Kvist.

Publicerad 05 July 2019 06:00