Tävlingarna i fjol såg en svensk stå högst på pallen, kan det bli en repris när Kim Gerhardt Holmqvist är tillbaka.

Tävlingarna i fjol såg en svensk stå högst på pallen, kan det bli en repris när Kim Gerhardt Holmqvist är tillbaka. Foto: Sveriges Råaste.

Styrketävling på stranden för andra året – vinnaren möter världseliten i Spanien

"Vi har sju grymma svenskar och de starkaste från Norge och Danmark med"

YSTAD.

Den 13 juli intas stranden väster om brygga 1 av tio robusta karlar som gör upp om vem som är starkast. Fjolårets vinnare går upp mot grannländernas bästa. Vinnaren och tvåan tävlar sedan i Arnold Schwarzeneggers tävling i Spanien.

Av
André Kvist

I fjol inrättades tävlingen "Sveriges Råaste" och i år är den tillbaka. På stranden gör sju svenskar, varav fjolårets vinnare är med, Polens tredje starkaste man, samt Norges och Danmarks starkaste män upp om titeln.

Det är den enda professionella strongmantävlingen där hjälpmedel inte är tillåtna, i sammanhanget kallas det "raw" när man kör utan dräkter eller klister. Ettan och tvåan kommer kvalificera sig för Arnold Schwarzeneggers Europa 2020 som sker i Spanien.

– Där tävlar de tyngsta i världen och den tävlingen har mer prestige än Världens starkaste man. Vi har tio man som tävlar i fem grenar. Det är några av de allra bästa, vi har sju grymma svenskar och de starkaste från Norge och Danmark med, säger tävlingsarrangör Anders Lindblad.

Foto: Sveriges Råaste.

De fem grenarna är marklyft, stockpress, polepush, giant shotput och natursten till axeln. De båda sista grenarna förklarar Anders närmare.

– Det är traditionell kulstötning men med en kula som är dubbelt så tung, den väger 14,5 kilo. Sedan natursten till axel innebär att man tar en sten formad av naturen och lyfter från sanden till axel. Det gäller att göra det så många gånger som möjligt på en och en halv minut.

Förra året hade man arrangemanget i augusti men det blev lite oväder som ställde till det då. Nu hoppas man att vädergudarna är på sina sida och att det kommer mycket folk.

– Jag hoppas att det kommer bli fullt med folk, säger Anders Lindblad glatt.

Lördagen den 13 juli är datumet att lägga på minnet, tävlingarna börjar klockan 12 och pågår till klockan 16.

Publicerad 04 July 2019 14:35