Anna Fredriksson spenderar somrarna och stor del av övriga året på Österlen. Hon berättar att oavsett årstid ligger området varmt om hjärtat.

Anna Fredriksson spenderar somrarna och stor del av övriga året på Österlen. Hon berättar att oavsett årstid ligger området varmt om hjärtat. Foto: Anders Hansson.

Författaren återvänder till livet på Österlen: "Jag kan varenda sten"

"På något sätt skriver jag tillbaka till henne"

ÖSTERLEN.

Författarinnan Anna Fredriksson varvar livet mellan Stockholm och Kivik. I den andra boken, "Ett enklare liv, i trilogin om Österlenpensionatet återvänder vi till Skåne och förhållandet mellan mor och dotter i tre generationer.

Av
André Kvist

Författarinnan Anna Fredriksson har gjort sig ett namn inom den svenska litteratureliten sedan hon växlade från film och tv till romaner. I början av sin karriär stod hon för manuset till tv-serier som Rederiet och Pelle Svanslös. Senare skrev hon för filmerna Sprängaren, Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen och Wallander – Afrikanen.

De senaste åren har romanskrivandet varit hennes största fokus och nu är hon aktuell med uppföljningen till fjolårets Österleninspirerade berättelse om tre kvinnor i olika generationer.

– Vi fortsätter följa dessa tre kvinnor och deras liv, drömmar och relationer sinsemellan. Framförallt är Vanjas beslut om att lämna sin dotter Sally när hon var liten som nu många år senare fått ringar på vattnet och präglar generationerna. Det handlar om mor och dotter-relationer i olika tidseror, berättar Anna.

Mormor Vanja lever ensam i Köpenhamn men saknar sitt barnbarn Josefin. Sally öppnar upp sitt pensionat i fiskeläget i Kivik vid midsommar men det är svårare än hon trott. Samtidigt kämpar Josefin med ekonomin och drömmen om ett enklare liv.

Hela min barndom är Kivik och Österlen, jag kan varenda sten

Moderns bortgång för snart trettio år sedan påverkar henne fortfarande. Just relationen mellan mor och dotter är ett tema som genomsyrar trilogin om Pensionat Pomona.

Moderns bortgång för snart trettio år sedan påverkar henne fortfarande. Just relationen mellan mor och dotter är ett tema som genomsyrar trilogin om Pensionat Pomona. Foto: Anders Hansson.

I den förra boken var Sally huvudperson men nu skiftar det till hennes dotter Josefin. I den tredje och avslutande delen om Pensionat Pomona kommer det vara Vanja vi får följa närmast.

Att handlingen är förlagd till Kivik och Österlen är ingen slump, Anna Fredriksson kom hit första gången när hon bara var åtta månader gammal och spenderar numera flera månader om året här.

– Kivik betyder väldigt mycket. Mina föräldrar köpte hus i slutet på 1960-talet och vi bodde i Kiviks gamla skola. Hela min barndom är Kivik och Österlen, jag kan varenda sten.

Detta blir Fredriksson nionde bok (plus två kortromaner) och den andra i trilogin som i viss mån är en hyllning till hennes egen mor som tog sitt liv.

– Det är framförallt miljön men även relationen mellan mor och dotter. Min mamma dog när jag var 25 år och på något sätt skriver jag tillbaka till henne. Man tar alltid från sig själv, det går inte att låta bli. Jag låter personerna i mina böcker ha ett annat liv men det ändå mycket av mig som finns där, berättar Anna Fredriksson.

"Ett enklare liv" släpps den 5 juni och den avslutande delen är planerad att komma ut hösten 2020.

Hur känns det så här dagarna innan boken släpps?

– Det är lite nervöst ändå, det är det alltid. Det är klart man har blivit van och fått en rutin, jag är inte riktigt lika skärrad som i början men jag vill väldigt gärna att folk ska tycka om boken.

Publicerad 04 July 2019 06:00