Sjöborondellen är ett tydligt exempel på att man undviker att klippa ner all växtlighet.

Sjöborondellen är ett tydligt exempel på att man undviker att klippa ner all växtlighet. Foto: André Kvist.

Därför är det vildvuxet i rondellerna

"I några låter vi gräset växa"

YSTAD.

I flera av Ystads rondeller växer gräs och blommor fritt utan att det klipps ner. Orsaken till detta är för att hjälpa pollinatörer och stötta den biologiska mångfalden.

Av
André Kvist

– I några rondeller låter vi gräset växa eftersom det är en hel del blomblandning i den magra jorden, berättar arbetsledare Jonas Persson på Ystad kommuns parkförvaltning.

För en bilist kan de te sig märkligt att vissa rondeller är helt övervuxna, andra är bara delvis klippta. Men det finns en mycket logisk förklaring. Kommunen gör så här för att hjälpa den biologiska mångfalden och pollinatörer.

– När rondellerna anlades för ett antal år sedan så lades det dit lite magrare jord, bland annat i Kristianstadrondellen där vi har mycket blommor. Överlag har vi rätt kraftig jord i kommunen men där det går så låter vi blommor växa fritt och fröa av sig för den biologiska mångfalden.

Jonas Persson säger att det säkert är en och annan som undrar över detta men att man har gjort så ett tag nu. När sommaren går mot sitt slut så hugger man ner gräset och blommorna, för att sedan kompostera det. I nuläget få antal platser där detta går att genomföra, det krävs mager jord för att gräs inte ska ta över helt och hållet.

Publicerad 25 June 2019 11:50