Redan som barn följde han med sin mor på bonnaauktioner och nu har nått sin livs dröm, en egen antikaffär.

Redan som barn följde han med sin mor på bonnaauktioner och nu har nått sin livs dröm, en egen antikaffär. Foto: André Kvist.

Antikentusiasten har gjort sin dröm till verklighet: "Jag älskar gamla prylar!"

Öppnar sin egen antikaffär på gården

HANNAS/BOLLERUP.

Efter över tre decenniers längtan har prylälskaren och antikbloggaren Nicklas Cederqvist nu slagit upp dörrarna till sin egen affär. På några månader lämnade familjen huvudstaden och nu står man redo att öppna butiken. "Jag har levt och tänkt antikviteter i 25 år", säger han.

Av
André Kvist

Det är ingen tvekan om att Nicklas Cederqvist har många strängar på sin lyra. Han har studerat arkeologi, är utbildad sommelier, bloggare, fågelskådare, guide som fört utländska turister genom Stockholms historia och brinner för allt som är antikt. Efter 32 år på Systembolaget sade han upp sig och flyttade familjen från Stockholm till Österlen i fjol.

Nu ett halvår senare har han färdigställt sin livsdröm. Att äga och driva sin egen antikaffär.

– Det är verkligen en dröm. Jag har alltid drömt om en egen butik. Det här hade aldrig blivit av utan min fru Anna, hon fick idén i september och i december hade vi flyttat, berättar Nicklas när han ordnar de sista detaljerna inför öppningen.

På måndagen var det invignin och in i det sista fixade Nicklas för att allt skulle vara perfekt.

På måndagen var det invignin och in i det sista fixade Nicklas för att allt skulle vara perfekt. Foto: André Kvist.

Slutet på fjolåret var en intensiv period av resande till Österlen och slutligen själva köpet av gården där antikaffären nu är baserad. Att säga upp sig från sin arbetsplats efter så många år kändes overkligt, berättar Nicklas. Hela vintern och våren har familjen arbetat och så sent som dagen innan öppningen var Nicklas uppe till soluppgången för att justera belysningen.

Under alla år har antikviteter varit den stora passionen. Ett intresse han ärvt av sin mor. De senaste 15 åren har Nicklas ställt ut på stora mässor som Älvsjömässan, han har studerat på Sothebys i England och ligger bakom bloggen Antikmonologen sedan 2012.

– Jag är ärkekonservativ med gamla grejer, jag älskar gamla prylar och nu är allt här på plats, säger Nicklas glatt och tittar runt i affären. Jag har levt och tänkt antikviteter i 25 år, detta brinner jag verkligen för. Jag köper allt begagnat, vi måste det för att rädda världen, det är så otroligt viktigt!

– Antikmonologen är kul, jag både sågar och berömmer. Jag sticker ut hakan rätt mycket. Det kommer jag fortsätta med.

Dottern Alicia, 9 år, hjälper pappa Nicklas i antikaffären.

Dottern Alicia, 9 år, hjälper pappa Nicklas i antikaffären. Foto: André Kvist.

Det orientaliska är hans specialitet men det hindrar honom inte från att berätta om svenska föremål med flera hundra år på nacken, som möbler i barock stil eller gamla sigill. Manschettknappar finns i mängder, ett av hans favoritföremål. Här finns även en riktig raritet, ett urgammalt fossil.

– Den är från Sydamerika och den här sades vara Älvsjömässan äldsta föremål när jag ställde ut den för två år sedan. Den är ovanligt stor och ovanligt välbevarad.

Flytten har inneburit mycket fördelar men även en och annan nackdel som förvånat Nicklas och familjen. För en entusiastisk cyklist är det märkligt dåligt med cykelvägar, tycker han själv. Samtidigt är detta en återkomst till sina barndomstrakter. Nicklas föddes i Malmö och hans mor var från Helsingborg, familjen flyttade sedan när han bara var ett år gammal

En fossil är det äldsta föremålet han har.

En fossil är det äldsta föremålet han har. Foto: André Kvist.

Planen är att ha öppet dagtid under hela sommaren. Vidare tänker de ha öppet även under lågsäsongen, åtminstone några dagar. För prylälskaren Nicklas Cederqvist pyr ren entusiasm från honom när han ivrigt berättar om sakerna som han samlat på sig och dess historier.

– Jag har alltid sagt att det är ett enormt privilegium att ha många intressen. Fåglar och antikviteter har jag haft sedan ungdomsåren och var då ganska apart. Jag känner mig inte klar med butiken, jag vill fylla på med tio lådor till, men nu har jag en plats att prata med kunder, säger han med ett leende.

Gammalt är bäst, tycker antikhandlaren Nicklas Cederqvist som jämt och ständigt håller till på loppisar och auktioner.

Gammalt är bäst, tycker antikhandlaren Nicklas Cederqvist som jämt och ständigt håller till på loppisar och auktioner. Foto: André Kvist.

Publicerad 25 June 2019 07:54