Börje Sassersson var en drygt 15 som deltog vid den första promenaden. Han hoppas på att fler ska följa med och prata om sina hundvänner.

Börje Sassersson var en drygt 15 som deltog vid den första promenaden. Han hoppas på att fler ska följa med och prata om sina hundvänner. Foto: André Kvist.

Sociala promenader för både hundar och människor

"Knyter kontakter och socialiserar hundarna"

YSTAD.

Ystads Brukshundsklubb har fått bidrag för att arrangera seniorpromenader. På måndagen var det dags för det både hundar och dessa ägare, men även personer som inte har hund att strosa runt i skogen.

Av
André Kvist

För seniora hundägare eller äldre personer som tidigare haft hund kan man framöver ta en promenad i Sandskogen norr om Österleden. Oavsett om man har svårt att gå eller saknar en fyrbent kamrat så går det bra att följa med, berättar Börje Nilsson från klubben.

– För människorna är det för att knyta kontakter och för hundarna ska få socialisera. Egenmotion är också lika viktigt, säger han.

Varje måndag är det samling innan gruppen ger sig ut i skogen.

Varje måndag är det samling innan gruppen ger sig ut i skogen. Foto: André Kvist.

Varje måndag hela sommaren går det att delta. Framöver planeras även för att bjuda in en del föreläsare som ska berätta kring aktuella ämnen och ge råd.

Med på måndagen var bland annat Börje och Brita Sassersson med varsin kamrat i koppel.

– Detta är ett mycket trevligt initiativ! Mycket trevligt att komma ut och prata, inte bara för hundarna. Sedan kan man prata glädje och problem med hundar. Man får en kontakt och träffas på andra platser, säger Brita.

dav

dav Foto: André Kvist.

En annan som är med på promenad är Birgitta och hennes hund Tilde som är gruppens största hund för dagen. Storlekarna och utseenden på djuren är lika varierande som färgerna på deltagarnas kläder. Det finns ytterligare ett syfte med att arrangera promenaderna, något som har med trygghet att göra.

– Min killgissning är att många hundägare blir lite ensamma och försiktiga, man har sett skriverier om vildsvin och vågar inte ge sig ut. Går man i grupp känner man sig tryggare och kan träffa andra som man kan ta promenader med närmare hemmet, säger Börje Nilsson.

Med jämna mellanrum stannar man till så att ingen lämnas långt bakom.

Med jämna mellanrum stannar man till så att ingen lämnas långt bakom. Foto: André Kvist.

Seniorpromenaderna kan genomföras tack vare ett bidrag från Färs&Frosta Sparbanksstiftelse på 20 000 kronor. Efter sommaren ska man utvärdera och under tiden tar man gärna till sig förslag om föreläsare och ämnen till fikan efter promenaderna.

Seniorpromenaderna sker varje måndag klockan 9.30 med utgångspunkt vid brukshundsklubben lokaler i östra Sandskogen.

Börje Nilsson håller i promenaderna som syftar till att knyta kontakter och socialisera. Han menar även att genom att gå i grupp känns det tryggare att vandra i skogen.

Börje Nilsson håller i promenaderna som syftar till att knyta kontakter och socialisera. Han menar även att genom att gå i grupp känns det tryggare att vandra i skogen. Foto: André Kvist.

Oavsett storlek eller ras är alla välkomna.

Oavsett storlek eller ras är alla välkomna. Foto: André Kvist.

Publicerad 24 June 2019 13:18