Två polska män som var på väg hem efter löning blev bestulna under midsommarhelgen.

Två polska män som var på väg hem efter löning blev bestulna under midsommarhelgen. Foto: André Kvist.

Polska resenärer rånades på kontanter – gärningsmän lämnade rysk valuta i fickan

Grupper riktar in sig på gästarbetare

YSTAD.

Två polska män har vid två skilda tillfällen under helgen blivit rånade på kontanter när de var på väg hem. Polisen har tidigare sett liknande händelser och ska nu vara mer observanta.

Av
André Kvist

Under midsommarhelgen har polisen fått in två anmälningar med snarlika drag. Vid båda tillfällena rör det sig om polska män som blivit av med en stor summa kontanter efter att två eller tre okända män närmat sig.

Vid den ena händelsen påkallade de drabbade mannen gränspatrullens uppmärksamhet. Han berättar att två okända män har börjat prata med honom och att den ena sedan stulit en sedelbunte ur hans jacka.

– Mannen saknar några tusenlappar i norska valuta och det upptäcker han först efter dessa två män lämnat honom. I fickan har man istället lämnat 350 kronor i rysk valuta (rubel), berättar kommunpolis Anan Hagenkötter.

På söndagen inträffade något liknande. En polsk man i 25-årsåldern befann sig på terminalen och tre okända personer dyker upp. De tar pengarna som han håller i och springer från platsen.

Enligt polisen rör det sig om 20 000 kronor i norsk valuta. Denna typen av brott har man sett tidigare år och nu verkar det ha dykt upp igen. Polisen ska nu undersöka om stölderna fångats av övervakningskameror.

– Det här kan vara något som seglat upp igen. Vi har från och till sett det de senaste åren och det är absolut något vi ska vara observanta på.

De drabbade polska männen har lämnat signalement men i nuläget är ingen misstänkt eller gripen. Det verkar som att gärningsmännen riktar in sig på gästarbetare från Polen som är på väg hemåt.

Publicerad 24 June 2019 15:04