Förvaltare Bo Hultén är nu övertygad om att vildsvinen har lämnat arboretet.

Förvaltare Bo Hultén är nu övertygad om att vildsvinen har lämnat arboretet. Foto: Pixabay.

Vildsvinen borta från arboretet – ramslök och nässlor räddare i nöden

"Man drar en lättnadens suck"

KIVIK.

Den vildsvinsflock som tog sig in i Kiviks Esperöds Arboret har försvunnit från området. Efter två nätters härjande har djuren orsakat stora skador men nu tyder allt på att platsen är fredad igen.

Av
André Kvist

Efter två nätter av vildsvinens härjande så var det en lättad förvaltare som på onsdagsmorgonen undersökte arboretet.

– VI har inga nya spår från i natt så vildsvinen är någon annanstans. Det är så att man drar en lättnadens suck, säger Bo Hultén.

Det hål i stängslet som djuren tog sig in genom första natten är åtgärdad. Andra natten var det vid en bäck och även där har man tagit åtgärder för att hindra vildsvin att komma in. Några ytterligare säkerhetsåtgärder har man inte planerat.

Bo Hultén berättar att man nu har ett digert arbete för att återställa arboretet. Han är överraskad över de skador som vildsvinen gjort på så kort tid. Samtidigt berättar han att två växter var räddningen för att allt inte är förstört.

– Det som räddat oss mycket är ramslök, här har vi en hel del och det verkar inte djuren gilla. Sen har vi nässlorna som vi turligt nog inte tagit bort än, vi hade planerat att göra det denna vecka. Ramslöken och nässelbeståndet har räddat mycket i arboretet.

Hur känns det nu efter dessa dagar?

–Vi är på väldigt gott humör och har gott hopp om framtiden. Detta har varit en ny upplevelse, säger Bo Hultén avslutningsvis.

Publicerad 23 June 2019 06:00