Hundratals berörda har skrivit under på namninsamlingen.

Hundratals berörda har skrivit under på namninsamlingen. Foto: André Kvist.

Hundratals skriver under protest mot skolbeslutet

"Det känns som ett svek att ni lägger ner skolan"

SJÖBO/BLENTARP.

Beslutet att lägga ner högstadieverksamheten på Storkskolan i Blentarp och endast ha ett högstadium vid Färsingaskolan i Sjöbo har mötts av protester. Nu har närmare 400 engagerade skrivit under en namnlista för att stoppa beslutet.

Av
André Kvist

Först protesterade eleverna och nu är det de vuxnas tur. En namninsamling med 394 namn har på tisdagen lämnats in till Sjöbo kommun.

Man vill sätta stopp för beslutet att lägga ner Storskolans högstadieverksamhet. Ett beslut som togs den 23 maj av Familjenämnden i Sjöbo. Redan nästa år ska alla barn i högstadieålder, så småningom även Emanuelskolans, gå på Färsingaskolan i Sjöbo.

Det som många reagerat kraftigast på är att beskedet kom hastigt samt att utredningen är undermålig. Att elever och föräldrar inte fått möjlighet att göra sin röst hörd är ännu en anledning till människors ilska över beslutet.

"Jag tycker det är vansinne att ta Storkskolan från barnen i Blentarp. Tvärtom behöver den mer stöd!"

"vi har valt bort privata alternativ på andra orter för att vårt barn skulle slippa pendla till skolan. Det känns som ett svek att ni lägger ner skolan och dessutom med så kort varsel."

"Jag vill stoppa det förhastade beslutet att lägga ner Blentarps högstadium."

Förhoppningen är att politikerna i Familjenämnden river det tidigare beslutet och tar upp frågan på nytt. Samt genomför en grundlig utredning i dialog med barn, föräldrar, och boende som berörs.

"För mig är det viktigt att det finns valfrihet i en kommun. Att hänvisas till en enda skola är förlegat och som dessutom omfattar väldigt många elever kan enligt mig inte vara det bästa för barnen."

På tisdagen den 18 juni protesterade man även utanför kommunhus när nämnden hade sammanträde.

Publicerad 22 June 2019 06:00