Mannen satt häktad mindre än en vecka medan utredningsåtgärder vidtogs.

Mannen satt häktad mindre än en vecka medan utredningsåtgärder vidtogs. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist.

Misstänkt kommunpolitiker släppt från häktet – fortsatt misstänkt

Utreds för sexuella brott mot barn

SYDOST.

Den kommunala politiker som misstänks för bland annat sexuellt ofredande och sexuellt övergrepp mot barn har släppts på fri fot. Förundersökningsledaren har bedömt att mannen inte kan förstöra eller påverka utredningen.

Av
André Kvist

Mannen anhölls den 5 juni och häktades ett par dagar senare. Han misstänks på sannolika skäl för två fall av sexuellt ofredande, försök till utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt övergrepp mot barn.

Häktningen avslutades den 13 juni klockan 13.25. Skälet till att han häktades var av anledningen att det fanns risk att han skulle undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen, så kallad kollusionsfara. Nu har förundersökningsledaren i ärendet bedömt att man har kommit så långt i utredningen att mannen inte kan påverka.

Inhämtning av bevismaterial är gjord och förhör är genomförda. Nu finns det således inget skäl att mannen är häktad. Samtidigt fortsätter utredningen då misstankarna kvarstår. Då barn är inblandade i ärendet så ska det hanteras "skyndsamt" men det finns inget definitivt datum då en ett möjligt åtal kan bli aktuellt.

Mannen är kommunpolitiskt aktiv i sydöstra Skåne. Hans gruppledare inom partiet har tidigare gått ut och sagt att oavsett resultat så kommer man be mannen att avsäga sig sina politiska uppdrag, bland annat posten i kommunfullmäktige. Detta eftersom förtroendet är förbrukat. Mannen förnekar brott.

Publicerad 18 June 2019 09:07