Varma lägenheter har de senaste åren blivit ett större problem men Ystadbostäder kan endast se över ventilationen och ge råd om svalkande åtgärder.

Varma lägenheter har de senaste åren blivit ett större problem men Ystadbostäder kan endast se över ventilationen och ge råd om svalkande åtgärder. Foto: Mostphotos.

Sommarvärme gör hennes bostad stekhet: "Känns outhärdligt"

Anmäler till miljöförbundet

YSTAD.

Med sommarvärmen kommer även klagomål om heta lägenheter. För Inger Nilsson har de senaste somrarna varit olidliga. Nu vill hon att hyresvärden Ystadbostäder gör något men det finns inte mycket som går att göra. "Vi kontrollerar ventilation men är det varmt kan vi inte göra något", säger vd Pehr Carlberg.

Av
André Kvist

Under förra årets varma sommar var det många bostäder som hettades upp långt över det normala. För Inger Nilsson i Ystad har detta problemet varit återkommande de senaste åren. Hennes bostad ligger i västerläge och den enda sommaren på sistone som har varit dräglig var 2017.

– Det finns inget djup i lägenheten så det blir oerhört varmt Man kan inte tänka eller laga mat, det blir ofta sallader eller pasta med något kallt till. Att göra en riktig middag känns outhärdligt, berättar Inger.

Hela dagarna måste lägenhetens fönster vara stängda för att hålla nere temperaturen. Och på kvällen behöver Inger vädra ut för att få in någorlunda kylig luft. Sömnbrist och migrän är två problem som detta har lett till. Under fjolårets extrema väder var hon så utmattad av sömnbrist att hon sjukskrevs.

Varje år har hon varit i kontakt med Ystadbostäder om situationen. Endast ett litet fönster går att öppna i sovrummet. Om även det stora gick att öppna kunde vädringen gå smidigare.

– Jag kan tycka att hyresvärden har skyldigheter, man kan sätta upp markiser så det faller en skugga och fått en hyfsad temperatur. Det stora fönstret vore bra om det gick att öppna. Jag kan inte precis fylla hela lägenheten med fläktar eller mörklägga hela lägenheten med persienner, det vore absurt, säger Inger Nilsson.

Inger har nu vänt sig till Ystad-Österlenregionens miljöförbund med ett klagomål på den olidliga värmen.

Ystadbostäder har de senaste veckorna hört av tre hyresgäster med klagomål. I fjol kom det in ett "fåtal" anmälningar, berättar vd Pehr Carlberg. Han säger att det inte finns mycket man som hyresvärd kan göra åt detta bekymmer.

– Vi måste, vid felanmälan om att det är för varmt i lägenheten, givetvis kontrollera att ventilationen fungerar men om det ändå är varmt kan vi inte göra mycket åt det. Det är svårt att göra något, säger Pehr Carlberg.

I skolor, verksamheter och dylikt så finns det krav. Men i Sverige finns det framförallt rekommendationer när det kommer till bostäders temperatur. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en temperatur mellan 20 och 23 grader. Det ska inte vara varmare än 26 grader under sommaren men man kan få acceptera mer vid värmeböljor.

Ystadbostäders vd ger tips på vad man kan göra för att sänka temperaturen i lägenheten.

– Mörkläggande gardiner eller persienner är nog det bästa. Vädra när det är kväll och natt. Sätt in små bordsfläktar för att få luftcirkulation, säger han.

För Inger Nilsson så har problemet med värme stor påverkan på hennes vardag under sommaren. Att bjuda in vänner är uteslutet och hon måste planera kvällarna så hon kan vädra ut lägenheten på kvällen.

– Jag behöver vara beredd på att vädra i två timmar varje kväll för att få in frisk luft. Jag känner att sommaren har blivit en isolering, jag måste vädra ut för att kunna sova och då kan jag inte göra sådant jag vill.

Skulle det vara för låg eller hög temperatur i en bostad så kan man vara berättigad för hyresreduktion för den tid lägenheten inte kunnat nyttjas till fullo. Detta gäller dock inte vid extrema väderförhållanden. Det är Socialstyrelsen som bedömer om en hyresnedsättning är aktuell.

Publicerad 17 June 2019 13:27