Många var på plats under invigningen av solcellsparken. Det går nu diskussioner om att fördubbla kapaciteten.

Många var på plats under invigningen av solcellsparken. Det går nu diskussioner om att fördubbla kapaciteten. Foto: André Kvist.

VIDEO: Landets största solcellspark invigd: "En unik anläggning"

Diskuteras att fördubbla anläggningen framöver

SJÖBO.

På över tolv hektar har man nu färdigställt den största solcellsparken i Sverige, hittills. Diskussioner pågår nu för att bygga ut området i framtiden. Anläggningen är i princip helautomatisk men marken kommer att utnyttjas av betande får.

Av
André Kvist

Under en solig torsdagsförmiddag invigdes solcellsparken i Tågra utanför Sjöbo som med sina 21 080 solpaneler blir landets största. På plats fanns alla inblandade parter och ett stort antal privatpersoner. En av de gladaste var Erik Martinson, vd på Svea Solar som ligger bakom uppförandet.

– Det är extra roligt att det har gått så bra från starten, med alla inblandade. Ofta blir det alltid lite bekymmer men här har det gått oerhört smidigt, säger han.

Flera av de inblandade i projektet satte igång anläggningen med kabel istället för att traditionellt klippa ett band.

Flera av de inblandade i projektet satte igång anläggningen med kabel istället för att traditionellt klippa ett band. Foto: André Kvist.

Inte nog med att det är den största, det är också den första kommersiella i denna storlek i landet. När Varberg mellan 2016 och 2018 hade den största solcellsparken så instiftade man ett vandringspris. I december i fjol gick detta till Göteborg och i samband med invigningen överräckte Anette Myrheim glatt den vackra glasstatyetten till skånska händer.

– Det känns fint! Vi kommer bygga mer i Göteborg men platsen är inte definierad än, säger Anette, kommunikationsansvarig på Göteborgs Energi

En av pappas största drömmar

En tredjedel av anläggningens produktionskapacitet på 5,8 GWh har redan köpts av Sparbanken Skåne. De närmaste tio åren kommer samtliga av bankens kontor att drivas av lokalproducerad förnybar energi.

– Det här en riktig framåtriktad satsning. Det är en unik anläggning som producerar el som tusen villor använder på ett år. Vi tror det här kommer gynna tillväxten långsiktigt i Skåne, säger Johan Fjelkner, bankchef Sparbanken Skåne.

Anette Myrheim fick överräcka vandringspriset till Johan Fjelkner då Göteeborg inte längre har den största parken.

Anette Myrheim fick överräcka vandringspriset till Johan Fjelkner då Göteeborg inte längre har den största parken. Foto: André Kvist.

Avtalet med banken gör att den får namnet Sparbanken Skånes Solcellspark.

Det har varit många parter inblandade. Marken tillhör Karl-Axel Dahlgren som berättar att marken kommer utnyttjas som betesmark. Då anläggningen i princip inte har behov av mänsklig tillsyn, bara med jämna mellanrum, så blir det alltså de betande fåren som kommer ha hand om skötseln.

– Ja, det är fåren. Vi har valt just betesmark och använder fåren för att beta. Tittar man på tyska parker där man byggt så här så är det bättre betesmarker eftersom panelerna skuggar, säger Erik Martinsson.

Över 12 hektar och 21 080 solpaneler är nu i drift.

Över 12 hektar och 21 080 solpaneler är nu i drift. Foto: André Kvist.

Finansieringen har Leif Johansson stått för, han var av hälsoskäl inte på plats under förmiddagen men hans dotter framförde en hälsning.

– Det har varit en av pappas största drömmar, att få bygga Sveriges största solpark, så ett stort tack till allihopa, säger dottern Lisa Johansson.

Nu är anläggningen igång och redan går det diskussioner kring att utöka ytan, som motsvarar 16 fotbollsplaner, med ännu fler solpaneler.

– Vi kan åtminstone göra en dubblering och eventuellt lite. Det går kapacitetsmässigt. Det går absolut diskussioner kring en dubblering, redan nu. Sen får vi se om det blir mer, men för oss är det viktigt att visa att det gick att genomföra och kan visa andra att detta är vettigt, säger Erik Martinsson.

Sparbankens Skånes Solcellspark.

Sparbankens Skånes Solcellspark. Foto: André Kvist.

Publicerad 13 June 2019 13:43