Vattenskotern och en nyare båtmotor med stort värde hittades i lastutrymmet.

Vattenskotern och en nyare båtmotor med stort värde hittades i lastutrymmet. Foto: Polisen.

Stöldgods för kvarts miljon nära lämna landet – så stoppade polisen lastbilen

Man åtalas för häleri: "Jag är ung och dum"

YSTAD.

En lastbilschaufför var på väg att lämna landet med stöldgods. Men den ena båtmotorn innehöll en gps som ledde polisen direkt till mannen. Mannen uppger att två män lovat honom några tusen för att köra godset till Polen och var omedveten att det var stulet.

Av
André Kvist

I slutet av maj inkom polisanmälningar om försvunna båtmotorer och en vattenskoter. Det visade sig vara en enkel uppgift för polisen att ta reda på var åtminstone en båtmotor befann sig. Den var nämligen utrustad med en gps.

Samma dag kunde polisen gripa en polsk lastbilschaufför som stod parkerade på Bjäresjö rastplats utanför Ystad. I hans trailer återfanns två båtmotorer och en vattenskoter. Den ena motorn hade ett värde på uppemot 180 000 och vattenskotern kostade ny närmare 100 00 kronor.

Mannen som körde lastbilen, en polsk medborgare, berättar i förhör att han träffat på två män på en parkeringsplats. De hade bett honom att köra grejerna till Polen och för det skulle han får 1 500 zloty, strax under fyra tusen kronor. De hade visat honom svenska handlingar och sagt att allt var lagligt. Mannen som inte kan svenska trodde på detta och kom överens om en mötesplats.

Foto: Polisen.

Mannen åkte därefter vidare mot Ystad och inväntade färjan när polisen dök upp. Han åtalas nu vid Ystad tingsrätt misstänkt för häleri. Mannen förnekar brott även om han medger att han tagits i befattning med godset. Han säger i förhör att litar på folk och att han var "ung och dum".

Publicerad 13 June 2019 06:00