Bettina Thomsen, Jonas Karlsson och Dan Olsson är ursprungsstyrkan i Skurups nattvandrare.

Bettina Thomsen, Jonas Karlsson och Dan Olsson är ursprungsstyrkan i Skurups nattvandrare. Foto: Emma Brännman

Nattvandrare och vaksamma föräldrar behövs för att minska stöket: "Vi finns där det händer, innan det händer"

Vädjar till fler att engagera sig

SKURUP. Poliser och nattvandrare är överens. Ökad närvaro av vuxna är nyckeln till mer trygghet i kommunen under sommaren.

Av
Niklas Michin Aristoy

Inför sommarlovet har polisen skickat ut ett sommarbrev till alla Skurupsföräldrar till barn i årskurs 6-9. I brevet ber polisen föräldrarna att vara extra uppmärksamma på vad deras ungdomar gör och var de befinner sig.

– Vi brukar se en ökning av skadegörelse och ungdomsbrottslighet i samband med sommarloven. Det kan vara allt från inbrott till att man eldar på en parkbänk, säger Patric Nihlen på polisen i Ystad.

Jonas Karlsson, uppmärksammad och prisad nattvandrare från Skurup, stämmer in i polisens lägesbeskrivning.

– Det är fler ungdomar ute nu är skolorna slutar. Då krävs det mer vuxenengagemang och att fler visar intresse. De här ungdomarna är allas våra ungdomar, säger Karlsson.

Nattvandrarna i Skurup vittnar om att brottslighet såsom öppen droghandel försvinner när föräldrar och vuxna visar närvaro och skapar relationer med ungdomar ute i byn.

– Vi har ett ordspråk som vi lever efter, och det är ”Vi finns där det händer, innan det händer”, förklarar Jonas Karlsson.

Trots pris som Årets Nattvandrare 2018, är det fortfarande en utmaning för Nattvandrarna att samla tillräckligt många vuxna som ansluter till verksamheten. I dagsläget är det 15 som vandrar kontinuerligt, och inför sommaren har man haft svårt att fylla på i leden.

– Många har en bild av att man är tvungen att binda upp sig för ett enormt engagemang. Vi har inga såna krav. Det är helt fritt om man kan vara med en gång i veckan eller en gång varannan månad, poängterar Karlsson.

Ett led i att värva fler vuxna, är nattvandrarnas tävling ”Klasskassan” tillsammans med Lions Club. De skolklasser där eleverna värvar flest föräldrar till nattvandrarna, får dela på 10 000 kr som ett välkommet tillskott till klasskassan.

Jonas Karlsson utvecklar:

– Folk klagar på nätet och pratar alltid om Skurup som otryggt. Min upplevelse är att Skurup är ungefär som liknande kommuner i närheten. Det kommer alltid finna några ungdomar som behöver extra fokus. Jag vill visa att det kan bli mycket bättre om man bara engagerar sig tillsammans med alla aktörer i samhället.

Publicerad 13 June 2019 00:00