Det ostadiga vädret väntas fortsätta. Enligt SMHI kommer över 30 millimeter under lördagen och i slutet på nästa vecka väntas mer nederbörd.

Det ostadiga vädret väntas fortsätta. Enligt SMHI kommer över 30 millimeter under lördagen och i slutet på nästa vecka väntas mer nederbörd. Foto: Hubert Elming/Mostphotos.

Ystadbank drabbad av översvämning: "Stor vattenläcka"

Räddningstjänsten har fått många larm under natten

YSTAD.

Nattens skyfall har inneburit en hel del översvämningar i källare och hushåll. I Ystad fick räddningstjänsten rycka ut till Sparbanken Syd då vattnet utlöste larmet.

Av
André Kvist

På onsdagen var det en hel del som vaknade upp till översvämningar efter nattens oväder. SMHI har på morgonen utfärdat en klass 1-varning för Södra Östersjön med kuling till havs. Jourhavande yttre befäl Magnus Fogelberg vid Sörf berättar att man fått en hel del samtal under natten.

– Vi har fått många påringningar till våra larmcentraler och har avstyrt de flesta. Det är vatten som trycker upp ur källare och avlopp, då har vi inte möjlighet att göra något utan man får kontakta kommunen på respektive ort, berättar han.

Nattens väder har varit någorlunda givmilt mot sydöstra Skåne. En bil hade fått vattenplaning på riksväg 19 vid Högestadkorset och halkade ut i åkern. Föraren var dock oskadd.

Under natten föll uppemot 40 millimeter vatten på kort tid. Flera fastigheter i staden har tagit in vatten via källare. I centrala Ystad har Sparbanken Syd på Hamngatan drabbats. Vid halv fem på morgonen utlöstes brandlarmet och väl på plats kunde Sörf:s personal snabbt utröna vad som skett.

– Det visade sig vara en stor vattenläcka. Det har runnit in med tanke på regnet och utlöst detektorerna. Det är begränsad skada och vi har tagit undan elektrisk utrustning och kontaktat fastighetsvärden, säger Magnus Fogelberg.

Publicerad 12 June 2019 09:14