Hästen Fredricson är uppkallad efter ingen mindre än ryttarstjärnan Peder Fredricson.

Hästen Fredricson är uppkallad efter ingen mindre än ryttarstjärnan Peder Fredricson. Foto. Pressbild/wikicommons

Fredricson x2 – stjärnryttaren får häst i Högvakten uppkallad efter sig

Vann med överväldigande majoritet

GREVLUNDA. Att svenska folket älskar Peder Fredricson råder det ingen tvekan om. Ryttarstjärnan har redan tilldelats Jerringpriset två år i rad. Nu får han även en häst i Högvakten uppkallad efter sig.

– Jag känner mig väldigt hedrad! Roligt att en av högvaktens ståtliga hästar kommer bära mitt och min familjs namn. Det är alltid speciellt när det är folket som avgör, säger Peder Fredricson.

Det är föreningen för den Beridna Högvakten som varje år utlyser en tävling där allmänheten får rösta fram namnet på den nya högvaktshäst som blir Hela Sveriges häst. Med en överväldigande majoritet vann i år namnet Fredricson, som är en hedersbetygelse till ingen mindre än Peder Fredricson.

– Det är alltid lika spännande att se vad det blir för namn på vårt lite extra speciella nytillskott av årets nykomlingar. Vi köper in runt tio nya hästar varje år och en av dem namnges av svenska folket genom en omfattande röstningstävling på vår hemsida. Namnet Fredricson blev en solklar vinnare, säger Lena Linn, Generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten, i ett pressmeddelande.

Hästen Fredricson kommer att överlämnas av föreningen till Försvarsmakten den 12 oktober i samband med evenemanget Beridna Högvaktens Dag på Kavallerikasern i Stockholm. Förhoppningsvis kommer Peder Fredricson vara på plats.

Överlämningen från Föreningen för den Beridna Högvakten kommer att ske på Kavallerikasern den 12 oktober.

Överlämningen från Föreningen för den Beridna Högvakten kommer att ske på Kavallerikasern den 12 oktober. Foto. Pressbild

Fredricsson

Är en 170 cm fuxvalack som är född 2014. Enligt militär tradition ska därmed namnet börja på bokstaven F. Hästen finns redan nu på kavallerikasernen där han har påbörjat sin årslånga utbildning till högvaktshäst. Utbildningen syftar bland annat till att hästarna ska bli lugna och stabila, även när blåsorkestern ljuder och trafiken stör.

Publicerad 06 June 2019 09:07