Gösta Werner framför en Taube-inspirerad målning.

Gösta Werner framför en Taube-inspirerad målning. Pressbild: Konstmuseet Gösta Werner och Havet.

Dubbeljubileum firas med Gösta Werners verk i centrum

Dog tre veckor innan museet öppnade

SIMRISHAMN.

Med anledning av att det var 110 år sedan Gösta Werner kom till världen och 40 år sedan museet startade så arrangeras dubbelt jubileumsfirande.

Av
André Kvist

Konstmuseet Gösta Werner och Havet har dubbla anledningar att fira. Dels för att det är 40 år sedan en samling entusiaster utan medel eller samling startade upp verksamheten som än idag lever kvar. Men även för att Gösta Werner skulle ha fyllt 110 år just i år.

För att fira detta har man skapat en omfattande utställning med huvudsakligen verk från privata samlingar. Man har även lånat in två verk från Statens konstråd för svenska ambassaden i Kairo.

Gösta Werners verk finns på några av landets mest prestigefyllda institutioner såsom Nationalmuseet och Sveriges riksdag. Han började studera konst 1944 för Isaac Grünewald och gick sedan vidare till Paris och Académie de la grand Chaumière. Som konstruktivist och abstrakt konstnär är han en av landets riktiga giganter.

Werner gjorde sin sista resa till Australien i slutet av 1989. Kort efter hemkomsten gick han ur tiden och tre veckor senare öppnade museet i Simrishamn. Med start den 15 juni till den 7 juli kan man se utställningen samtliga eftermiddagar förutom måndag.

Publicerad 27 May 2019 14:10