Stefan Blomqvist, projektchef, visar hur hela anläggningen kan kontrolleras och styras från en plats. Driften i sig fungerar väl och ses till ungefär en halvtimme om dagen.

Stefan Blomqvist, projektchef, visar hur hela anläggningen kan kontrolleras och styras från en plats. Driften i sig fungerar väl och ses till ungefär en halvtimme om dagen. Foto: André Kvist.

Nu är Sveriges modernaste reningsverk invigt

Preliminära resultat: "Bättre än väntat"

SIMRISHAMN.

På fredagen invigdes den nya reningsanläggningen för mikroföroreningar. Det är främst riktat mot läkemedelsrester och detta görs genom i en ozonkontakttank. Förhoppningen är att man ska utveckla tekniken så att avloppsvatten blir så rent att det går att dricka.

Av
André Kvist

Det var en stor samling av samarbetspartners, dignitärer och intresserade som hade samlats för att se reningsverket invigas. Anläggningen som har varit på gång under så många år sattes i drift i början av året och nu börjar resultaten av den långa väntan komma in.

– Den nya systemet förbättra avsevärt rengöringen och förhoppningen är att vattnet ska bli så rent att man sedan kan använda det som dricksvatten, sade Jeanette Ovesson (M), när hon talade på Marint Centrum strax innan.

Annelie Johansson, miljödirektör Länsstyrelsen Skåne, Pia Ingvarsson (S), oppositionsråd, och Gösta Ekenberg, IVL, fick äran att klippa bandet.

Annelie Johansson, miljödirektör Länsstyrelsen Skåne, Pia Ingvarsson (S), oppositionsråd, och Gösta Ekenberg, IVL, fick äran att klippa bandet. Foto: André Kvist.

Det är några steg kvar innan vattnet kommer användas som dricksvatten men det är inte långt därifrån. Med under invigningen var Östen Ekengren, vice vd på IVL, Svenska Miljöinstitutet. Han berättar att Simrishamns exempel har IVL fört ut i landet, senast i Sankta Cruz berättade han om de nya metoderna med att rensa bort läkemedelsrester med hjälp av ozon.

– Morgondagen har blivit dagen! Vi har väntat några år på detta nu och egentligen är detta ett lokalt problem men som har kopplingar till världsmarknaden, säger han.

Redan runt 2010 började man testa de nya metoderna i IVL:s anläggning i Hammarby Sjöstaden. Simrishamn visade redan då intresse och har sedan under flera år projekterat och testat sig fram. Det som gör anläggning så modern är att man använder flera reningstekniker, 300 kubikliter vatten pumpas in varje timme som sedan går genom diskfiltrering, ozonbehandling och sedan sandfilter eller aktivt kol.

– Det är fokus på läkemedelsrester men vi ser att genom denna anläggning kan vi fånga upp många fler föroreningar. Vi vet att fortsättning kommer, vi har bara börjat analysera vad vi kan göra med en sådan här anläggning. Vi vill se detta som en otrolig miljövinst och en möjlighet att återföra vattnet, säger Stefan Blomqvist, projektchef VA-avdelningen.

Stengården, den nya och modernaste rengöringsanläggning.

Stengården, den nya och modernaste rengöringsanläggning. Foto: André Kvist.

Man vill tänka på avloppsvatten som en resurs och som i näste led kan användas inom jordbruket, industrier och i människors hem. Det tog sju månader att bygga om Stengården med den nya avdelningen. Efter att ha varit i drift i fyra månader börjar de första resultatet trilla in.

– Vi måste kolla en längre period men resultaten är bättre än vi väntat oss och bättre än vad vi hade i våra tester, säger Gösta Ekengren som refererar till preliminära resultat.

Olika stadier av renat vatten visat skillnaden på kvalitet och renhet.

Olika stadier av renat vatten visat skillnaden på kvalitet och renhet. Foto: André Kvist.

Detta är Sveriges första fullskaliga anläggning som är i drift och fler väntas öppnas de närmaste åren. Komponenterna har en livslängd på drygt 30 år och kommer då behövas bytas ut så småningom. Samtidigt går utvecklingen framåt personerna som arbetat med anläggningen hoppas nu att man lyckats med delmålet att gå från en avloppsanläggning till en produktionsanläggning.

I ett senare skede planeras för en uppgradering av Kiviks avloppsreningsverk nästa år. Även det i St: Olof ska får sandfilter och aktivt kol i sin reningsprocess, något man ansökt om nu. Skulle detta gå igenom skulle kommunen vara heltäckande med att ta hand om avloppsvattnet genom avancerad reningsteknik, något som är ovanligt.

Anläggningen är finansierad av Vinnova vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Simrishamn kommun och deltagande organisationer. Tio samarbetspartners bland annat KTH, Lunds universitet och Uppsala universitet har varit involverade.

Publicerad 24 May 2019 16:07