Bankchef Johan Fjelkner berättar att Sparkbanken Skåne kommer köpa en tredjedel av det som produceras av solcellsparken.

Bankchef Johan Fjelkner berättar att Sparkbanken Skåne kommer köpa en tredjedel av det som produceras av solcellsparken. Foto: André Kvist.

Banken ingår avtal med landets största solcellspark: "Skonsamt för miljön"

Klart vad parken ska heta

SJÖBO.

Sparbanken Skåne blir första kund att köpa el från landets största solcellspark som byggs utanför Sjöbo. Man har skrivit på ett tioårsavtal som även innebär att solcellsparken får bankens namn. "Vi satsar på närproducerad el för hela vår verksamhet", säger bankchef Johan Fjelkner.

Av
André Kvist

Den 13 juni ska solcellsparken som Svea Solar anlägger strax utanför Sjöbo att invigas. Den blir då den största i landet och kommer ha en effekt på 5,8 GWh per år. Nu har Sparbanken Skåne ingått i ett avtal på tio år att gå över till ursprungsgaranterad el från solcellerna.

– El som produceras på rätt sätt är ett av de mest hållbara energislagen. Just solceller är väldigt effektivt för att ta tillvara förnyelsebar energi och själva anläggningarna är också skonsamma för miljön. Därför satsar vi på närproducerad el för hela vår verksamhet, säger bankchef Johan Fjelkner.

Banken har förbundit sig att köpa 2 GWh per år, vilket är en tredjedel av det som produceras. Detta ska täcka alla 22 kontor och övriga delar av verksamheten i Lund och Kristianstad. Detta innebär också att solcellsparken kommer att bära Sparbanken Skånes namn; Sparbanken Skåne Solcellspark.

– Intresset för el med ursprungsgaranti ökar, och det är positivt att aktörer som Sparbanken Skåne visar vägen med tydliga och långsiktiga satsningar, säger Erik Martinsson, VD på Svea Solar, i en kommentar.

Bankchef Johan Fjelkner berättar även att man har köpt in sex elbilar till verksamheten.

– Vi strävar efter att klara interna möten med så få resor som möjligt. Men ibland behöver man transportera sig, exempelvis till kundmöten. När det inte går att åka buss eller tåg känns det bra att kunna ha närproducerad skånsk solel i tanken, säger han.

Publicerad 21 May 2019 00:00