Panelerna är självrengörande och precis likadana som man kan installera på vanliga hustak, berättar Tobias Hedberg.

Panelerna är självrengörande och precis likadana som man kan installera på vanliga hustak, berättar Tobias Hedberg. Foto: André Kvist.

Sveriges största solcellspark nästan färdig: "Det är mäktigt"

21 000 paneler ska leverera el till tusen hushåll

SJÖBO.

Dagarna till invigning tickar ner, tusentals och åter tusentals solpaneler är på plats. Snart sätts Sveriges största solcellspark i drift. "Nu ska vi passa in panelerna och koppla in allt", berättar platsansvarig Tobias Hedberg.

Av
André Kvist

Rader efter rader av ställningar och svarta solpaneler möter en på det öppna landskapet. På en yta som motsvarar 16 fotbollsplaner har de sista solpanelerna just lagts på plats. På bredden är det 700 meter från ände till ände och det känns som att det aldrig ska ta slut.

Det kommer bli Sveriges största solcellspark. Platsansvarig Tobias Hedberg och kollegan Paul Olsson var med i fjol när den nuvarande största parken byggdes i Säve utanför Göteborg. Totalt sätts det upp 21 120 solpaneler på det vindvänliga fältet strax söder om Sjöbo, tusen fler än den andra anläggningen.

– Detta är samma solpaneler som man kan ha på taket men det är ju ett enormt område, det är mäktigt, säger Tobias när vi traskar längs anläggningen.

Solcellsparken kostar 40 miljoner kronor och byggs av Svea Solar.

Solcellsparken kostar 40 miljoner kronor och byggs av Svea Solar. Foto: André Kvist.

Det är solenergiföretaget Svea Solar som styr och ställer på plats. En underleverantör har tidigare levererat de kinesiska panelerna och Sunotecs arbetslag har haft hand om monteringen sedan byggstarten den 1 april. De första raderna är inkopplade och till synes redo men en hel del arbete återstår innan invigningen om en månad.

– Nu ska vi passa in panelerna och koppla in allt, det är lite finjusteringar kvar. Panelerna är vinklade i trettio grader mot söder vilket är ideella förhållanden.

På en del rader hänger sladdar ner som inte är inkopplade. På två mittpunkter i de åtta fälten som utgör parken håller kablar på att läggas ner i ett stort schakt som sedan ska gå till ställverket ett par hundra meter bort. När allt är igång kan parken generera upp till 5,8 Megawatt, vilket är tillräckligt för att ett normalt år kunna leverera el till tusen villor.

Här ska en av två huvudpunkter stå när anläggningen sätts i drift.

Här ska en av två huvudpunkter stå när anläggningen sätts i drift. Foto: André Kvist.

Panelerna är självrengörande och väntas hålla i upp till 40 år, dock minskar produktionskapaciteten efterhand. De är sammankopplade i slingor om 22 stycken, om en går sönder slocknar hela raden och man kan också övervaka hur mycket varje slinga producerar.

– Det räcker att det kommer vatten på dem så håller panelerna sig rena sedan kommer vi göra stickprov. Det är svårt att säga hur länge de håller, de får sjunka i produktion till 80 procent på 25 år, de går neråt lite efterhand men i det stora hela sköter de sig själva, säger Tobias Hedberg.

Parken består i princip av glas, kisel, kopparleder och galvat stål. Sjöbo kommun har tidigare anslutit sig till 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020. Denna anläggning är ett stort steg på rätt väg.

Anläggningen är den största i Sverige, i fjol invigdes en som har tusen färre solpaneler.

Anläggningen är den största i Sverige, i fjol invigdes en som har tusen färre solpaneler. Foto: André Kvist.

– Solceller är en förutsättning för hållbar energiproduktion. Vi ser positivt på att en park byggs här med allt vad det innebär för utvecklingen för hållbar energi och de arbetstillfällen som kan skapas i kommunen, sade kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M), när beslutet togs i fjol.

Hela anläggningen kostar drygt 40 miljoner kronor att bygga. Företaget bygger den i privat regi tillsammans med markägaren Karl-Axel Dahlgren och investeraren Leif Johansson.

Frågan är hur länge Sjöbo kan stoltsera med att ha landets största solcellspark.

– Det kan jag inte svara på, jag hoppas den kommer vara det rätt länge eftersom man själv varit med. Iallafall ett tag, säger Tobias Hedberg glatt.

Den 13 juni är allmänheten välkomna till invigningen som börjar klockan 10.30.

Hela 21 120 solpaneler på 18 kilo var har byggts upp på fältet i Tågra.

Hela 21 120 solpaneler på 18 kilo var har byggts upp på fältet i Tågra. Foto: Svea Solar

Publicerad 10 May 2019 06:00