Dennis Hamrin är strax innan tävlingen lite nervös men han tycker att det ska bli väldgit kul och lärorikt.

Dennis Hamrin är strax innan tävlingen lite nervös men han tycker att det ska bli väldgit kul och lärorikt. Foto: Ystad Gymnasium.

Dennis kan bli årets kockelev – tävlar mot eliten

"Jag har fått höra att jag är en bra kock för min ålder"

YSTAD.

Dennis Hamrin, 18 år, kan bli Årets Kockelev. En vecka in i maj tävlar han om titeln efter att hans handledare uppmuntrat honom att tävlingar är ett bra sätt att lära känns sig själv bättre.

Av
André Kvist

Dennis Hamrin går till vardags i årskurs 3 på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium. Samtidigt arbetar han extra som kock på Hotell Continental i stan. Nu har han gett sig an en riktig utmaning, han ska den 7 maj tävla om titeln Årets Kockelev i Stockholm.

– Jag har fått höra att jag är en bra kock för min ålder, men jag har inte riktigt den självsäkerheten eller vet riktigt hur andra i min ålder ligger till. Jag tävlar dels för att bevisa för mig själv kan inom denna bransch och dels för möjligheten att träffa nytt folk, berättar Dennis Hamrin.

Att börja tävla i sitt yrke redan vid 18 års ålder kom efter uppmuntran från handledaren Alexander Sjögren som driver restaurangen Mutantur i Malmö. Där har Dennis just avslutat sin APL, arbetsplatsförlagd lärande.

– Han har själv tävlat mycket och sa till mig att man lär sig mycket om sig själv när man tävlar.

Hur känns det nu dagarna innan?

– Just nu känns det kan man säga! Det ska bli skitkul och jag ska göra mitt bästa men det är lite smånervöst. Jag har all respekt för tävlingen och mina medtävlande, säger Dennis.

En rätt ska lagas till sex personer under 2,5 timme. Grunden har Dennis redan fått till men det finns två moment han inte kan förberedda ännu. Dagen innan får de tävlande reda på den sista råvaran och under tävlingen sker ett hemligt moment som kan vara vad som helst inom yrket.

I årets tävling är det hållbarhet i fokus. De tävlande ska laga mat med omtanke om oss och omvärlden. Samt motivera sina matlagning coh menyval ut ett hållbarhetssynpunkt. Om fem år kan Dennis Hamrin söka in till den stora tävlingen Årets Kock men han säger att det får vi ta då även om det vore kul.

Publicerad 27 April 2019 07:00