Tobbe Widell berättar att de fått till en bra blandning av konstnärer till årets påskrunda och at mat och dryck är ytterligare något som ökar besöksvärdet.

Tobbe Widell berättar att de fått till en bra blandning av konstnärer till årets påskrunda och at mat och dryck är ytterligare något som ökar besöksvärdet. Foto: André Kvist.

Slottet öppnar upp stenlogen för konst – inleder samarbete med ginexperter

Unik utställning av nunnas livsverk: "Yppersta verk"

BJÄRSJÖLAGÅRD.

Under påsken tar tolv konstnärer plats på Bjärsjölagårds slott. Samtidigt ställer man ut 25 verk av syster Margareta Theresa. För första gången bjuds även Skånska Spritfabriken in.

Av
André Kvist

Det händer mycket på Bjärsjölagårds slott under påsken. För fjärde året i rad håller man en samlingsutställlning med tolv konstnärer. Gallerister är Tobbe Widell och Annica Davidsson Widell från galleri Sladdergatan16.

– Vi har nya gallerister i Annica och Tobbe och vi kommer fortsätta samarbeta framöver. Samtidigt öppnar vi upp vårt stora stenloge för påsken, säger Birgitta Folkesson, slottsansvarig.

Från vänster Jan Rothman, Birgitta Folkesson och Tobbe Widell på plats i slottsgalleriet.

Från vänster Jan Rothman, Birgitta Folkesson och Tobbe Widell på plats i slottsgalleriet. Foto: André Kvist.

I galleriet huserar åtminstone två verk från alla deltagande konstnärer. Där har man bjudit in sin leverantör av öl, Klackabackens bryggeri. Samt för första gången ginexperterna från Skånska Spritfabriken vars signaturdryck vann utmärkelsen Världens Bästa Gin 2017 i London.

– Vi kommer berätta hur vi tillverkar våran gin och även ha tillfälle att erbjuda besökare smakprov. Vi har nyligen tagit fram två nya sorter, båda lagrade på ekfat. En rosa på rödvinsfat och den andra på äppeldestillatfat, berättar Jan Rothman från Skånska Spritfabriken.

Skånska Spritfabrikens tre varianter på sin prisbelönta gin.

Skånska Spritfabrikens tre varianter på sin prisbelönta gin. Foto: André Kvist.

– Att sticka ut lite och göra lite annat än bara konst, att skapa ett event med mat och dryck. Det är så jag ser framtidens konstrundor, det behöver blandas med lite nya grejer, säger Tobbe Widell, gallerist.

Han målade ihjäl sig under Balkankriget

På slottsområdet kommer tre utrymmen tas i anspråk. Galleriet, stenlogen och lokalen Beritzholm där en mycket unik utställning tar plats. Det handlar om den numera avlidna konstnären och nunnan syster Margareta Theresa, eller Margareta Ljunggren som hon hette.

– Det är en helt unik utställning. Margareta föddes 1926 i Stockholm och utbildade sig först till civilingenjör och var rå-ateist. Sedan studerade hon på Konsthögskolan och studerade konst i Lyon. Hennes verk har endast ställts ut två gånger tidigare utanför klostret och det är yppersta verk.

Efter syster Margareta Theresas död 2008 hittades hela 160 verk i klostret Mariavalls källare. I påsk finns 25 verk på plats vid slottet och en redogörelse om hennes liv och levnad.

I stenlogen kommer dessa montrar var belysta och visa konstverken.

I stenlogen kommer dessa montrar var belysta och visa konstverken. Foto: André Kvist.

Av de tolv konstnärer som deltar är det flera stora namn, som stjärnskottet Thomas Lacke och fotografen Dan Lindberg. Endast en av deltagarna är avliden och det är Hodi Ferenc, en serbisk konstnär som i princip målade till han stupade.

– Han dog 32 år gammal, han målade ihjäl sig under Balkankriget. Hans gallerist lyckades gömma ett antal verk i källaren som överlevde kriget. Ferenc var fullständigt besatt av att måla och gjorde detta hela tiden tills han dog.

Från långfredagen håller utställningarna på slottet öppet fram till den 28 april, öppettiderna är klockan 11 till 16.

Foto: André Kvist.

Fakta

Deltagade konstnärer i samlingsutställningen.

  Dan Lindberg

  Hans-Göran Eriksson

  Yvonne Paulsson

  Johan Thunberg

  Thomas Lacke

  Stefan Hedström

  Kerstin Viktoria Krusell

  Hodi Ferenc

  Natalai Johansson

  Anna von Elern

  Johannes Langvik

+ Syster Margareta Theresa (Beritzholm)

Publicerad 15 April 2019 13:40