Lia Sandberg är verksamhetsledare på Europa direkt.

Lia Sandberg är verksamhetsledare på Europa direkt. Foto: Mostphotos/Privat

Fokus på EU när korna släpper loss

EU-ambassadörer sprider information till förstagångsväljare

SKURUP.

Kosläppet på Nils Holgerssongymnasiet lockar flera tusen besökare varje år. I samband med att korna släpps ut på grönbete den 27 april i år, tar Europa Direkt Sydskåne tillfället i akt att sätta fokus på EU-valet.

Av
Emma Brännman

Europa Direkt Sydskåne är EU-kommissionens lokala representation i Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamns kommuner, vars uppgift är att sprida kunskap om EU till allmänheten, tjänstepersoner och unga. Under kosläppet finns Europa Direkt Sydskånes EU-ambassadörer på plats för att dela ut informationsmaterial, arrangera tipspromenad om EU och prata med besökare om varför det är viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet den 26 maj.

– Europaparlamentet kan kännas långt borta, men EU påverkar oss mycket i vår vardag. Till exempel genom lagar och hur kommunen styrs. EU är i högsta grad närvarande på landsbygden, inte minst genom olika ekonomiska bidrag. Global ekonomi och miljö är andra saker som påverkas oss, säger Lia Sandberg.

Hon är ny verksamhetsledare för Europa direkt sedan en månad tillbaka. Det är första gången som Europa direkt deltar på kosläppet och det sker under parollen "When in Skurup, don´t miss Europe".

– Kosläppet är ett bra tillfälle att sätta fokus på miljöfrågor och frågor som rör landsbygden, och hur de är kopplade till EU. Det är viktigt att förstagångsväljare får veta hur de kan påverka sin tillvaro och varför det är viktigt att gå och rösta. Unga är ju framtiden. Vi kommer inte att prata partipolitik utan ge allmän information om valet och hur de själva kan engagera sig, säger Lia Sandberg.

Europa Direkt Sydskåne har för närvarande 13 EU-ambassadörer mellan 14 och 23 år, och enligt Lia Sandberg blir de gärna fler.

– EU-ambassadörerna får till exempel resa till Bryssel för att se hur man arbetar i Europaparlamentet och sedan ta med sig informationen till sina skolkamrater. Under våren ska vi förutom att delta vid kosläppet, arrangera politikerdebatt i Ystad och hjälpa till vid skolvalen, berättar Lia Sandberg.

Publicerad 08 April 2019 07:00