Nu gör pensionärerna ungdomarna sällskap vid klimatdemonstrationen i Stockholm.

Nu gör pensionärerna ungdomarna sällskap vid klimatdemonstrationen i Stockholm. Foto. Elisabeth Ohlson Wallin/ Ritzau Scanpix/ Marko Säävälä

Pensionärer tågar för klimatet – hoppas på sällskap från flera håll

Gudrun Schyman: ”Vi äldre är en maktfaktor att räkna med”

SIMRISHAMN. Ett gäng seniorer på Österlen har inspirerats av de ungas klimatrörelse Friday for future. I helgen tar de tåget till Stockholm för att demonstrera för ett bättre klimat. Gudrun Schyman är en av initiativtagarna. ”Som pensionär behöver man inte sjunka ner i gungstolen”

Av
Elisaveta Gräsbeck

Det började med att Gudrun Schyman pratade sig samman med vänner i Simrishamn. Nu kallar sig nätverket för ”Fria pensionärers revolt” och består av pensionärer från hela landet. Lördagen den 6 april reser de till huvudstaden för att delta i en klimatmanifestation i Kungsträdgården.

Gudrun Schyman tycker att det är viktigt att generationer möts och samarbetar i kampen för en bättre miljö. Unga människor har ett annat driv och en framtid att kämpa för. Seniorerna kan bidra med kunskap och erfarenhet.

– Vi vill bygga broar över generationsgränser. Det finns en risk att man avfärdar unga, att man säger att de inte förstår hur komplicerat allt är. De unga förstår läget precis. Vi med årsringar kan trycka på ovanifrån och de unga underifrån.

Gudrun Schyman menar att den generation som hon själv tillhör har ett stort ansvar för att klimatsituationen idag ser ut som den gör. Det är ytterligare en anledning till att man inte behöver dra sig tillbaka bara för att man är äldre.

– Som pensionär behöver man inte sjunka ner i gungstolen. Man kan fortfarande engagera sig och förändra. Jag tror att fler behöver förstå vikten och värdet av att vi har en fri röst.

Att de äldre också är en maktfaktor är något som många glömmer bort, tycker Gudrun Schyman.

– Till skillnad från unga så sitter vi på pengar. Företag ägs många gånger av våra pensionspengar. Vi äldre är en maktfaktor att räkna med. Det behöver folk förstå.

Hon har ingen uppskattning kring hur många seniorer som kommer att resa från Skåne till Stockholm för att klimatdemonstrera.

– Jag har ingen aning men jag vet att folk kommer att ta sig till demonstrationen bland annat från Lund, Malmö, Tomelilla, Ystad och Simrishamn. Dessutom kommer folk att resa från andra delar av landet. Från norr till söder.

Klimatdemonstrationen i Kungsträdgården äger rum den 6 april klockan 15. Alla är välkomna oavsett ålder.

Publicerad 04 April 2019 07:00