I skolmodulen som de tre skånska Lionsklubbarna skänker finns det plats för 72 barn.

I skolmodulen som de tre skånska Lionsklubbarna skänker finns det plats för 72 barn. Foto. Lions

Lokal insamling blir till nytta för krigsdrabbade barn

Skänker skolmodul till syriska flyktingar i Syrien

SYDOST. Lions i Skurup, Ystad och Simrishamn har gått samman i en gemensam investering. De tre klubbarna tillsammans skänker en skolmodul värd 120 000 kronor till syriska flyktingbarn i Turkiet.

Av
Elisaveta Gräsbeck

I över åtta år har kriget i Syrien pågått. Miljoner människor är på flykt och hälften av dem är barn. Fortfarande är många av barnen i Adana-området i södra Turkiet utan skola.

Utbildningsministeriet i Adana och de turkiska skolmyndigheterna samarbetar för att ge så många flyktingbarn som möjligt en skolgång. Utbildningsministeriet anvisar plats för skolmoduler och när dessa är på plats tar Turkiets skolmyndigheter ansvar för att undervisningen påbörjas.

– Klasserna är blandade med både turkiska och syriska barn i åldrarna 7-12 år. Därmed startas integrationen av de syriska flyktingbarnen, som har väldigt små chanser att kunna återvända till sitt krigshärjade land, berättar Anita Bergström, president för Lions Skurup, i ett pressmeddelande.

Hittills går mer är 3 700 barn i skola varje dag i 55 skolmoduler. I skolmodulen som de tre skånska Lionsklubbarna skänker finns det plats för 72 barn.

– Jag är så glad att vi kunnat genomföra detta. Engagemanget har varit väldigt stort, säger Anita Bergström.

Publicerad 02 April 2019 05:47