Den senaste Ulf Lundell-tavlan piffas upp lite. I 19 år har Annika Jägfeldt målat rocknunor hemma i Peppinge.

Den senaste Ulf Lundell-tavlan piffas upp lite. I 19 år har Annika Jägfeldt målat rocknunor hemma i Peppinge. Foto: André Kvist.

Annikas rockkonst kom till av en slump

"Jag målar människor som sticker ut"

PEPPINGE.

Annika Jägfeldts konstverk av legendariska artister har blivit ett av dragnamnen i den konsttäta byn. Men allt började av en ren tillfällighet och den första artist hon målade var en skånsk trendskapare.

Av
André Kvist

Det är en uppsjö av legendariska artister som möter en när Annika Jägfeldts visar sitt galleri och ateljé. David Bowie, Freddie Mercury och medlemmarna från Rolling Stones är bara ett axplock.

Även svenska artister och kändisar har en plats här. På en vägg hänger August Strindberg i sällskap med Leif GW Persson. Magnus Uggla, Plura och förstås Ulf Lundell är också med bland verken.

– Jag gillar alla jag målar, jag är ju en "rocker"! Vissa är ju rock'n roll i sig, jag målar människor som sticker ut. GW till exempel sticker ju ut hackan på ett coolt sätt, säger Annika Jägfeldt.

Det finns förstås kvinnliga stora namn här också som Amy Winehouse, Janis Joplin, Patti Smith och förstås Greta Garbo. Annika Jägfeldt skapar sina verk med olja men använder även aluminumtryck som ger ett häpnadsväckande intryck.

– Det är en slags vinyl ovanpå så att det får ett annorlunda djup, berättar hon.

Lemmy, Kurt Cubain, Bruce Springsteen. Annika Jägfeldt har en välrenommerad Wall of Fame.

Lemmy, Kurt Cubain, Bruce Springsteen. Annika Jägfeldt har en välrenommerad Wall of Fame. Foto: André Kvist.

Musiken spelar sin roll men även att människorna är väldigt karakteristiska. Många har slitna ansikten och häftiga kläder, som får många att höja på ögonbrynen. Det är lockelsen bakom Annikas konst. Men det hela började av en slump.

– Jag snubblade lite in på detta 2000. Det var en utställning i Falkenberg och jag målade 1920-talskvinnor vid den tiden. Då sa arrangören att jag kunde måla Peps (Persson), han kommer ju dit. Varpå jag svarade att jag hatar ju porträtt!, berättar Annika med glimten i ögat.

Men sagt och gjort började det med skånska reaggemästaren Peps, följt av Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund. Annika var "hooked" och på den vägen har det varit i snart tjugo års tid. I vanlig ordning deltar Annika Jägfeldt i årets konstrunda med start på långfredagen.

Annika tycker om att måla personer som är coola och sticker ut på sitt sätt, som Strindberg och Leif GW Persson.

Annika tycker om att måla personer som är coola och sticker ut på sitt sätt, som Strindberg och Leif GW Persson. Foto: André Kvist.

Publicerad 02 April 2019 09:12